Ayrılma Bireyselleşme

Psikohelp

Paylaş

Ayrılma Bireyselleşme (istanbul psikolog)

Psikanalitik teorinin ilk sistematik gelişimi Margaret Mahler tarafından yapılmıştır. Ayrılma Bireyselleşme kuramna göre kişilik gelişiminin temelleri ilk 36 ay içerisinde atılmaktadır. Mahler, gelişim teorisini üç ana başlıkta toplarken son aşama olan ayrılma, bireyselleşne dört aşamaya bölünmektedir.

1. Otistik Evre (online psikolog)

İlk dönem olan Otistik Evre’de bebek iç uyaranlara dönük ve dış uyaranlardan uzaktır. Bu dönemde bebeğin kendi dünyası dışındakileri algılaması oldukça zor olmaktadır. Bebek bakım verenin ona sağladığı ikmal ve doyum ile dış dünyaya kapılarını aralamaya başlar. Burada bakım verenin bebeğe olan ilgisi büyük önem arz etmektedir. Bu döneme Simbiyotik Evre denir. Normal otistik evrede yalnızca kendine odaklı olan bebek birincil narsizm evresini yaşamaktadır. Bu dönemde bebeğin dış dünyanın varlığını algılayabilmesinde bakım verenin davranışlarının ve varlığının büyük önem arz ettiği düşünülmektedir.

2. Simbiyotik Evre (şişli psikolog)

Simbiyotik Evre’nin başlamasıyla beraber bebeğin kendi içsel duyumları kendiliğini şekillendirmeye başlar. Normal otistik evrede libido en üstün dürtü olmakla beraber bu durum bebeği simbiyotik evreye hazırlamaktadır. Oluşmaya başlayan bu kendilik kişi için dış dünyanın sınırlarını algılamasında dolayısıyla da dış dünyanın varlığını fark etmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İç ve dış dünyanın yavaşça birbirinden ayırt edilebilmeye başlandığı bu dönemde iyi anne ve kötü anne ayrımı da yapılabilmeye başlamaktadır. Bu ileriki zamanlarda bölme savunma mekanizmasının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Mahler’e göre çocuk iyi anneyle vakit geçirmek isteyip kötü anneyi dışarıda bıraktığında anneyi bölmüş ve kötü algıladığı bir dış dünyayı da kendisinden uzaklaştırmış olmaktadır. Fakat bölünme baş edilemediğinde duygu ve psişik yapı sürekliliğinde aksama meydana gelmektedir. Bebek simbiyotik dönemde henüz tam olarak ayrılma bireyselleşmeyi tamamlayamadığından anneyi kendisinin bir uzantısı olarak görmektedir.

3. Ayrılma Bireyselleşme Evresi (beşiktaş psikolog)

Ayrılma- Bireyselleşme Evresi’ne baktığımızda ayrılma, anneden veya bakım verenden uzaklaşma anlamına gelirken bireyselleşme birey olma ve kendiliğini oluşturma demektir. Ayrılma bireyselleşme evresinin ilk alt evresi farklılaşmadır. Bu evrede bebek uyku sürelerini azaltmaya başlarken anne ve kendisinin dışındaki dünyayla ilgilenmeye başlamaktadır. Bu dönemde dış dünyayı keşfe dair ilk adımlar ayrılmaya dair de ilk işaretlerdir.

Alıştırma evresi ayılma bireyselleşme evresinin ikinci alt evresidir. Bu evrede bebek emekleyerek tırmanarak çevreyi deneyimlemeye başlamaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki bu evrede bebek anne ile uzaklığını geri dönebileceği ve onun orada olduğunu bileceği bir mesafede tutmaktadır. Bu onun ihtiyaç anında bakım verene dönmesini kolaylaştırırken dış dünyayı tanıdığı bu süreçte güvende hissetmesini de sağlamaktadır. (mecidiyeköy psikolog)

Yeniden yakınlaşma evresi çocuğun dış dünyayı ve algılarını genişlettiği bir evredir. Bu evrede çocuk çok fazla uyarana maruz kalmakla beraber bunlarla baş etmekte zorlanabilmektedir. Bu ise anneyle yeniden yakınlık kurmasına ve ona daha çok ihtiyaç duymasına yol açmaktadır.

Son alt evre olan bireyliğin pekişmesi ve coşkusal nesne sürekliliğinin başlangıcı, bireyliğin oluştuğu evre olarak tanımlanabilmektedir. Çocuk nesne sürekliliğinin kazanımıyla beraber bölmüş olduğu iyi ve kötü nesneleri artık bir bütün olarak algılayabilecek hale gelmeye başlamaktadır.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Psikolog Deniz Geçginer


KAYNAKÇA

Güven,  A.,  Işık,  S.,  Oya,  S.,  Yaşar,  N.,  &  Topcu-bulut,  M.  (2021).  JOKER  FİLMİNDEKİ  ARTHUR KARAKTERİNİN MAHLER’İN AYRILMA-BİREYLEŞME KURAMI VE ÖSGB BAĞLAMINDA İNCELENMESİ.

Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (13), 122-148.

Mahler, M. S., Pine, F., ve Bergman, A. (2003). İnsan yavrusunun psikolojik doğumu. (A. N. Babaoğlu, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif