Ego Psikolojisi ve Kişilerarası Analiz

Bilişsel Davranış Terapisi’nin İlk Aşamaları

Terapinin uygulanışı 1940’lardan 1950’lere Analitik ekol ile başlamıştır. Anna O. vakasında Freud ve Breuer serbest çağrışım tekniğini kullanırlar. Anna O. bu tekniği baca tabiriyle anar. Bu şekilde ruhsal bozuklukların iyileştirilebileceğine dair bir adım atılmış olur.

Bilişsel Davranış Terapisi’nin İlk Aşamaları-istanbul psikolog, online psikolog

Terapinin uygulanışı 1940’lardan 1950’lere Analitik ekol ile başlamıştır. Anna O. vakasında Freud ve Breuer serbest çağrışım tekniğini kullanırlar. Anna O. bu tekniği baca tabiriyle anar. Bu şekilde ruhsal bozuklukların iyileştirilebileceğine dair bir adım atılmış olur.

Davranışçılık Watson ile başlar ve Küçük Albert deneyi en ünlü deney olarak bilinir. Küçük Albert’ın tavşana olan korkusunun yordanması üzerine beyaz tüylü nesnelere karşı duygu genellemesi ortaya çıkar. Bu çocukların Noel Baba’ya karşı bile korku geliştirmesine neden olur. Davranış korkunun sonradan mı yoksa doğuştan mı geldiğini anlamaya çalışır. Bu deney ise etik açıdan sıkıntılı fakat bilimsel açıdan doğrudur.-şişli psikolog

Freud’un kuramının bilimsellikten daha uzak olması ve şiirsel dili onu davranışçılıkla karşı karşıya getirmiştir. Buradaki fark bilimsel olma meselesidir. BDT, kanıta dayalı çalışırken analitik metodda teknikler söz konusudur.

1. kuşak davranışçılarına baktığımızda amacın tepkiyi değiştirmek olduğunu görürüz. Bu ise uyaranı değiştirerek yapılmaktadır. Bu, kanıt odaklı ve anlaşılır bir çalışmadır. 2. kuşak ise herhangi bir uyaranın bilişsel duruma yol açtığını ve uyaran ile bilişselliğin ise tepkiyi ortaya çıkardığını öne sürmektedir.-beşiktaş psikolog

Piaget ve Rother’ın çalışmalarıyla beraber 2. kuşak doğmuştur. Uyaran ile biliş beraber tepkiye yol açmaktadır. Gelişim odaklı çalışmalarda önemli bulgulara ulaşılır fakat terapiye uyarlayan isimler aslında daha farklıdır. Burada Albert Ellis ve Beck ortaya çıkmaktadır.

Albert Ellis, Akılcı Duygu ve Davranış Terapisi’ni geliştirirken ne şekilde psikanalizi revize edebilirim die düşünmüştür. İlk başta meydana gelen şey aktive edici bir olay olmaktadır. Sonradan bu olay zihinsel ve duygusal aktivite oluşturur. Aslında bunlar 2. kuşağı formülize etmekle alakalı bilgiler vermektedir.-mecidiyeköy psikolog

Beck ise Ellis teorisini tam oturtamadığı için yerini devralmıştır. Analizde yaptıklarımızı kanıtlayamadığımızdan yola çıkmıştır. Bu şekilde Bilişsel Davranış Terapisi’nin kurucu ismi olarak öne çıkar. Bir depresyon kliniğinde çalışan Beck, majör depresyon hastalarıyla tedavi sürdürmektedir. Bu hastaların rüyalarını incelemesi esnasında kastratif rüyaların mevcut olduğunu ve çok kötümser düşüncelere sahip olduklarını fark etmiştir. Bu düşünceler kişinin kendisine, dünyaya ve geleceğe dairdir. Ortadaki bu durum aslında duygusal bir rahatsızlık değildir. Değişim duygu odaklı olmamalıdır. Odaklanılması gereken düşüncelerdir. Beck, BDT’ye göre düşüncenin değişmesiyle beraber duygunun ve davranışın da değiştiğini söylemiştir. Buna 3D modeli denir. 2. kuşağın durumdan etkilenmesine bir neden ise Zeitgest’ten etkilenmiş olmasıdır. Bu durumda Beck, 3D modelini Ellis ise Akıl ve Duygu’yu ortaya atar. Akıl ve duyguyu ise Believes olarak tanımlar.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

 Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Deniz Geçginer

KAYNAKÇA

Beck, J. S. (2014) Bilişsel Davranışçı Terapi Temelleri ve Ötesi. (Çev. M. Şahin, I.T. Cömert.) Nobel Akademik Yayıncılık. (Orijinal yayın tarihi 2011).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts