Edith Jacobson Kimdir?

Psikanalist ve doktor Edith Jacobson, 10 Eylül 1897'de Haynau, Almanya'da doğdu ve 8 Aralık 1978'de Rochester, New York'ta öldü. Jacobson, psikanalize olan ilgisini, çocukluk cinselliği örneklerini gözlemlediği pediatri stajı dönemine kadar takip etti.

 

 

Psikanalist ve doktor Edith Jacobson, 10 Eylül 1897’de Haynau, Almanya’da doğdu ve 8 Aralık 1978’de Rochester, New York’ta öldü. Jacobson, psikanalize olan ilgisini, çocukluk cinselliği örneklerini gözlemlediği pediatri stajı dönemine kadar takip etti.

 

1935’te Naziler, Jacobson’u bir hasta hakkında bilgi vermeyi reddettiği için hapse gönderdi. 1938’de hastalandı hastaneye kaldırılırken eski adıyla Çekoslovakya’ya kaçtı. Kaçışından kısa bir süre sonra ABD’ye göç etti ve kısa süre sonra New York Psikanaliz Derneği’ne üye oldu. ABD’de eğitim analisti ve öğretmen oldu.

 

Ego ve süperego işleyişinin araştırılması, gelişimlerinin altında yatan özdeşleşme süreçleri ve depresyondaki rolleri Jacobson’ın teorik ve klinik çalışmasının merkezinde yer aldı. Yazılarında, hem dürtülere hem de gerçek nesnelere ve onların ego ve süperegoyu oluşturmadaki temsillerine kapsamlı bir gelişim perspektifi oluşturmaya çalıştı. Jacobson ve Heinz Hartmann, kendini temsil kavramını psikanalitik teoriye soktu ve özellikle depresif ve psikotik hastalıklarda kendini temsil etmeleriyle ilgilendiler. Psikotik ve borderline hastalarda gerileme süreçlerinin nesne ilişkilerinde, ego işlevlerinde ve süperego yapı ve işlevinde ciddi bozulmalara yol açtığını gözlemlemiştir.

 

Bir çocuğun erken psişik durumu, içsel benlik ile dış dünya arasında net sınırlar olmaksızın farklılaşmamıştır. Yeni doğmuş bir çocuk kendisiyle diğerleri arasında ayrım yapamadığından, imgeler kaynaşır ve kafası karışır. Jacobson, René Spitz ile anlaşarak, iyi ya da kötü deneyimlerin bir çocuğun ruhunda birikeceğini öne sürdü. Bu imgeler, daha sonraki öznel benlik ve başkaları duygularının temelini oluşturur ve kişinin yeni deneyimlerini nasıl yorumlayacağına bir filtre görevi görür.

 

Yaklaşık 6 aylıkken bir bebek kendisiyle diğerleri arasında ayrım yapabilir. Yavaş yavaş, agresif ve libidinal bileşenler farklılaşır ve bu da yeni yapısal sistemlere yol açar: ego ve süperego. İkinci yılda, çocuğun temsillerinin daha gerçekçi hale geldiği bireyleşme ve ego özerkliğine kademeli bir geçiş vardır. Çocuk kendi kimliğini keşfeder ve arzu ile gerçekçi benlik ve nesne imgelerini birbirinden ayırmayı öğrenir.

 

Normal gelişimde libido ile saldırganlık arasında bir denge vardır ve bu da benlik ile diğeri arasında olgun bir farklılaşmaya yol açar. Bununla birlikte, libido ve saldırganlık arasındaki denge eksikliği, psikotik hastalarda görülebilen benlik ve diğerleri arasında zayıf sınırlara yol açabilir.

 

Ego ve süperegonun gelişimi ile ilgili olarak Jacobson, ebeveyn etkisinin rolünü çok önemli olarak vurgulamıştır. Ebeveyn sevgisi, normal bir ego ve süperego gelişimi için önemli bir etkendir, ancak aynı zamanda hayal kırıklıkları ve ebeveyn talepleri, etkili, bağımsız işleyen ve kendine güvenen bir egonun gelişimine önemli katkı sağlar.

 

Nesne ilişkileri teorisi ile kapsamlı, gelişimsel bir sentez bütünleştirmeye çalışan bir teorisyendir ve bu alandaki sonraki çalışmalar üzerinde etkisi derin olmuştur.

 

Duygu Öztürk

 

Encyclopedia.com. (2022, November 9). .” International dictionary of psychoanalysis. . encyclopedia.com. 9 Nov. 2022 .Encyclopedia.com. Retrieved November 9, 2022, from https://www.encyclopedia.com/psychology/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/jacobson-edith-1897-1978

 

 

Edith Jacobson Kimdir?

 

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk,

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk,

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk,

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk,

Edith Jacobson Kimdir?,psikanaliz,bebek,imge,ego ve süperego,çocuk,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts