Fomo:Gelişmeleri Kaçırma Korkusu

Psikohelp

Paylaş

Fomo:Gelişmeleri Kaçırma Korkusu

Günceli kaçırma korkusu, sosyal medyanın hayatımıza daha çok yerleşmesiyle birlikte hemen hemen hepimizin paylaştığı durumlardan biri haline gelmiştir. Dünyanın neredeyse her yerinde internetin ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte internet üzerinden sürekli olarak iletişimde bulunmaya başlanmıştır. Sosyal medya hem iletişimde bulunduğumuz, hem haberleri takip ettiğimiz hem de boş zamanımızı değerlendirdiğimiz, eğlendiğimiz ve paylaşım yaptığımız mecralar haline gelmiştir. İletişimin büyük oranda sosyal medyaya taşınması ve yapılan paylaşımlar başkalarının neler paylaştıklarına ve neler yaptıklarına dair merak uyandırmaktadır.

FOMO (Fear of Missing Out), Türkçe tabirle gelişmeleri kaçırma korkusu, kişinin diğer insanların yaşamlarında olup bitenleri takip edememe korkusudur. Gelişimleri kaçırma korkusu yaşayan kişiler haberleri, yeni gelişmeleri bilmemekten ya da kaçırmaktan endişelenirler. Aynı zamanda günceli kaçırma korkusu olan kişiler arkadaşlarının, ünlülerin hayatındaki yeni gelişmelerden, başarılardan, etkinliklerinden ötürü kendilerini eksik ve yetersiz hissedebilirler. Sürekli diğerlerinin paylaştıklarını takip etmeye yönelik bir itki duyar ve diğerlerinin daha iyi yaşamları olduğu hissine kapılırlar. Ötekilerin ne yaptığı çok önemlidir. Zira ötekilerin görkemli hayatlarını takip etmeleri gerekiyormuş gibi hissederler.

Günceli kaçırma korkusu yaşanıyor olduğunun diğer göstergelerinden biri telefon çaldığında kişinin telefonu açmak zorunda olduğunu hissetmesidir. Yani günceli kaçırma korkusunda mesele aslında bireyin zorunda olduğu bir durum olmasa da zorunda olduğunu hissetmesidir.

Uzmanlara göre bu korkunun yaşanma sebebi kişilerin sahip oldukları fırsatların farkında olmaması ya da kendi yaşamlarını başkalarınınkilerle kıyaslayarak daha iyisine sahip olmaları gerektiği fikrinden doğmaktadır. Bu korku aynı zamanda topluma ait olma ihtiyacıyla da bağlantılıdır. Dışlanmış hissetmemek, toplumda bir yer edinebilmek için ötekilerden haberdar olma ihtiyacını hepimiz duyarız. Bir gruba dahil olamamak biz insanlarda yaşam için tehdit oluşturabilen bir stresördür. Halihazırda dışlanmış hisseden insanların bu stresten kurtulma amacıyla daha çok kontrol ihtiyacı hissederek sosyal medyayı daha çok kontrol etmek istemelerine sebep olabilir. Rekabet hissi yüksek olan insanlar da daha çok günceli kaçırma korkusu yaşayabilmektedirler. Özetle günceli kaçırma korkusunun altında yatan nedenler merak ve rekabet duygusu, aidiyet ihtiyacı, değişen iletişim biçimleri, yetersizlik hissi gibi durumlardır.

Sürekli olarak sosyal medyada başkalarının hayatlarına maruz kalmak kendimizi başkalarıyla kıyaslamaya ve dolayısıyla özgüven sorunlarına ve çeşitli kaygılara, depresyona yol açabilir. Bunun yanında beraberinde teknoloji bağımlılığını da getirebilir.  Aynı zamanda bu korkuyu yaşayan kişilerin günlük hayatlarında diğer şeylere gereken dikkati veremezler. Araba kullanırken dahi gelen telefonu açmak, toplantıda sosyal medyayı kontrol etme ihtiyacı duymak gibi davranışlar kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Bu durum zamanla gerçekle olan bağlantıyı koparma tehlikesi barındırır.

Psikolog Nehire Seray Öztürk

Tanhan F. , Özok H. İ. , Tayiz V. Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FoMO): Güncel Bir Derleme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 2022; 14(1): 74-85.

Fomo:Gelişmeleri Kaçırma Korkusu,güncel,sosyal medya,kontrol,telefon,gelişim

istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test,psikohelp,mecidiyeköy psikolog

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif