Freud’un Kadınlara Bakış Açısı

Freud'un Kadınlara Bakış Açısı,Freud bir keresinde, "Anneleri tarafından tercih edildiklerini veya tercih edildiklerini bilen insanların, yaşamlarında kendilerine özgü bir özgüven ve sahiplerine genellikle gerçek başarı getiren sarsılmaz bir iyimserlik olduğuna dair kanıtlar verdiğini gördüm" dedi.

Freud’un Kadınlara Bakış Açısı

Sigmund Freud’un kadınlar hakkındaki görüşleri, yaşamı boyunca tartışmalara yol açtı ve bugün önemli tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Üniversite Sağlık Ağında kadın sağlığı profesörü ve başkanı olan Donna Stewart göre, Freud, zamanının bir adamıydı. Kadınların özgürleşme hareketine karşıydı ve kadınların yaşamlarına cinsel üreme işlevlerinin egemen olduğuna inanıyordu.

Penis Kıskançlığı

Penis kıskançlığı, Freud’un kastrasyon kaygısı kavramının kadın karşılığıdır. Psikoseksüel gelişim teorisinde Freud, fallik aşamada (yaklaşık 3 ila 6 yaş arası) genç kızların annelerinden uzaklaştıklarını ve bunun yerine sevgilerini babalarına adadıklarını öne sürdü.

Freud’a göre bu, bir kız penisinin olmadığını fark ettiğinde ortaya çıkar. Freud, “Kızlar annelerini penis eksikliğinden sorumlu tutarlar ve bu nedenle dezavantajlı duruma düştükleri için onu affetmezler” diye önerdi.

Freud, Ödipal kompleksi keşfinin, kastrasyon kaygısı ve penis kıskançlığı gibi ilgili teorilerin onun en büyük başarıları olduğuna inanırken, bu teoriler belki de en çok eleştirilenleridir.

Karen Horney ve diğer feminist düşünürler gibi kadın psikanalistler, fikirlerini çarpıtılmış ve küçümseyici olarak tanımladılar.

Histeri Tedavisi

Freud’un yenilikçi konuşma terapisi, kısmen Anna O. olarak bilinen Bertha Pappenheim ile yaptığı çalışmalardan gelişti. O zamanlar Anna O. histeri olarak anılan şeyi deneyimleyerek, halüsinasyonlar, amnezi ve kısmi felç gibi çeşitli semptomlara sahipti.

Freud’un meslektaşlarından Joseph Breuer ile yaptığı oturumlarda Pappenheim duygularını ve deneyimlerini anlattı. Bu süreç semptomlarını hafifletiyor gibiydi, bu da onun yöntemi “konuşan tedavi” olarak adlandırmasına neden oldu.

Başlangıçta Freud, histerinin nedenlerinin çocuklukta cinsel istismara dayandığını öne sürdü. Daha sonra bu teoriyi terk etti ve bunun yerine cinsel fantezilerin çeşitli nevroz ve hastalıkların gelişimindeki rolünü vurguladı. Tarihçi Peter Gay Freud hakkında yaptığı açıklamada: ‘Kadınları anlaması herkesin bildiği gibi yetersizdi, ancak ortaya çıktığında kadınlar hakkında anlaşılanın ötesinde büyük adımlar attı. Freud’un zamanında kadınların cinsel isteklerinin olduğunu kabul etmek bile çok sıra dışıydı, cinsel isteklerinin bastırılmasının onları histerik hale getirebileceğini söylemek çok daha farklıydı’ diye açıkladı.

Freud’un Hayatındaki Kadınlar

Freud sık sık kadınları çok az anladığını iddia ederken, birkaç kadın kişisel yaşamında önemli roller oynadı. Freud, annesinin en büyük çocuğuydu (babasının önceki evliliğinden iki büyük oğlu vardı) ve genellikle onun favorisi olarak tanımlandı.

Freud bir keresinde, “Anneleri tarafından tercih edildiklerini veya tercih edildiklerini bilen insanların, yaşamlarında kendilerine özgü bir özgüven ve sahiplerine genellikle gerçek başarı getiren sarsılmaz bir iyimserlik olduğuna dair kanıtlar verdiğini gördüm” dedi.

Freud’un karısı Martha ile ilişkisi çok gelenekseldi. Torunu Sophie Freud, “Çok iyi bir ev hanımıydı.” diye açıkladı. “Çok tutumlu biriydi. Babam da annesinin yiyecekleri çöpe atmaktansa tüm aileyi zehirlemeyi tercih edeceğini söylerdi.”

Freud birkaç kız kardeşle büyüdü ve daha sonra babasının çalışmalarını sürdürmesinde önemli rol oynayan Anna Freud da dahil olmak üzere üç oğlu ve üç kızının babası oldu.

Psikanalizde Kadınlar

Freud kadınları erkeklerden daha aşağı olarak tanımlarken, birçok kadın psikanalizin gelişiminde ve ilerlemesinde etkili oldu.

Kendi psikanaliz kliniğini yöneten ilk kadın 1924’te Helene Deutsch’du. Kadın cinselliği üzerine ilk psikanalitik kitabı yayınladı ve kadın psikolojisi, kadın ergenliği ve annelik gibi konularda kapsamlı yazılar yazdı.

Aslen Jung’un hastalarından biri olan ufuk açıcı psikanalist Sabina Spielrein’in de psikanalizin gelişimi üzerinde önemli bir etkisi oldu.

Psikanalist Karen Horney, Freud’un dişil psikoloji hakkındaki görüşlerinin ilk eleştirmenlerinden biri oldu. ​Melanie Klein, psikanalitik topluluğun önde gelen bir üyesi oldu ve bugün hala yaygın olarak kullanılan “oyun terapisi” olarak bilinen tekniği geliştirdi.

Ek olarak, kendi kızı Anna Freud, babasının teorilerinin çoğunun ilerlemesinde hayati bir rol oynadı ve çocuk psikanalizine büyük katkıda bulundu.

Bugün birçok analist, Freud’un teorilerini tamamen reddetmek yerine, onun orijinal fikirleri hakkında yeni görüşler geliştirmeye odaklanmamız gerektiğini öne sürüyor.

Duygu Öztürk

Cherry, K. (2022, August 29). Sigmund Freud’s psychoanalytic theories of women. Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/how-sigmund-freud-viewed-women-2795859

Freud’un Kadınlara Bakış Açısı,freud,kadın,psikanalist,censellik,anne,

Freud’un Kadınlara Bakış Açısı,freud,kadın,psikanalist,censellik,anne,

Freud’un Kadınlara Bakış Açısı,freud,kadın,psikanalist,censellik,anne,

Freud’un Kadınlara Bakış Açısı,freud,kadın,psikanalist,censellik,anne,

psikolojik test,cinsel test,istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik nefes darlığı,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts