Freud’un Klasik Psikanalizi ve Günümüzde Psikoterapi
Psikohelp
Paylaş
Freud’un Klasik Psikanalizi ve Günümüzde Psikoterapi -istanbul psikolog,online terapi
Klasik psikanaliz, Freud’un nörolojik bir neden olmaksızın çeşitli somatik semptomlarla kendini gösteren histeri ile çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Organik bir temele dayandırılamayan bu hastalığın ruhsal nedenlerden kaynaklanabileceğini düşünen Freud; çalışmalarına bilinçaltı, dürtülerin bastırılması ve çocukluktaki deneyimler gibi konuları da ekledi. Bu amaçla, hastalarıyla olan görüşmelerinde bastırılmış bilinçdışı dürtülerin açığa çıkarılmasına yönelik teknikler geliştirdi. Böylece serbest çağrışım ve rüyaların yorumlanması gibi günümüzde hala yaygınca kullanılan teknikler ortaya çıktı.
Psikanalizde terapist, danışan aklına gelenleri serbest çağrışım aracılığı ile anlatırken yorum yapmak veya destekleyici bir tutum göstermektense nötr durarak danışanı analiz eder. Terapist tepkisiz kalıp danışanın aktarımlarını ve savunmalarını çözümler. Freud’a göre danışanın anlattıkları, aktarımları, ego savunmaları, rüyaları terapisti bilinçaltına götüren yollardır. Ayrıca bilinçaltını inşa eden ve kişide nevroza yol açan tetikleyiciler kişinin çocukluk yaşantısı ve bilinçdışı dürtüleridir. Bu amaçla Freud, çocukluk yaşantısının ve bilinçdışı çatışmaların incelenmesine önem vermiştir.
Klasik psikanaliz, haftada 3-4 kez yapılan seanslar ve yıllar süren terapi sürecinden oluşur. Psikanalist olabilmek için kişinin kendi terapi sürecinden geçmiş olması beklenir. Danışanlar nevrotik düzey ve ilaç kullanmayan hastalardır, daha ağır bir psikolojik problem olan kişiler için psikanaliz uygun görülmemektedir. Ayrıca klasik psikanalizde terapist ve danışan yüz yüze oturmaktansa danışan divanda uzanır bir şekildeyken seans ilerler.
Psikoterapi ise birçok farklı ekolü içeren daha kapsamlı bir kavramdır. Hümanistik, davranışçı, bilişsel davranışçı ve psikodinamik vb. gibi birçok farklı yöntemi ifade eder. Her bir terapi yönteminin danışanlara ve terapiye bakış açısı farklıdır. Örneğin hümanistik terapi, klasik psikanalizin tersine kişinin geçmiş yaşantısından daha çok kişinin potansiyeline ve gelişimine odaklanır. Davranışçı terapi, genelde fobiler gibi koşullanmalar sonucu gelişen problemlerin tedavisinde kullanılan ampirik temelli bir yaklaşımdır. Bilişsel davranışçı terapi, Aaron Beck’in depresyon çalışmaları sonucu geliştirdiği, psikolojik problemlerin kişinin adaptifo olmayan düşünce kalıplarının bir sonucu olarak geliştiğini ileri süren bir terapidir. Psikodinamik terapi ise psikanalizden türemiş olan, kişinin bilinçdışı dürtülerine ve ruhsal çatışmalarına odaklanan bir terapi çeşitidir.
Psikodinamik psikoterapi nedir? yazısı için Tıklayın
Klasik psikanalizin tersine günümüzde kullanılan psikoterapi yöntemleri hem seans sürekliliği hem de terapi süresi bakımından daha kısa sürelidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, kişinin ruhsal yapısını çözümlemek ve çatışmalarını çözmek yerine direkt olarak kişinin mevcut problemi üzerine odaklanır. Böylece çözüm odaklı olduğu bu terapi daha kısa sürelidir. Bu yüzden uzun süreli ve maliyetli psikanaliz yerine günümüzde sıkça tercih edilmektedir.
Psikodinamik terapi uygulayan terapsitler yalnızca nevrotik hastalar ile değil aynı zamanla borderline düzey duygulanımı istikrarsız ve eyleme vuran danışanlarla aktarım odaklı ya da psikotik gerilemeleri olan danışanlarla destekleyici terapi gibi yöntemler kullanabilirler. Bu bağlamda da klasik psikanalizden farklılaşmışlardır.
Terapistin duruşu ekolden ekole değişiklik göstermektedir. Kimi terapi yöntemleri hala terapistin nötr bir duruşa sahip olması gerektiğini savunurken kimi terapi yöntemlerine göre terapist daha destekleyici bir tutuma sahip olabilir. Son olarak günümüzde birçok terapide terapist ve danışan divan kullanmaktan ziyade yüz yüze bir şekilde seansı yürütürler.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Hamide Güven
Referans
Aliçavuşoğlu, E. (2012). Psikanaliz, Freud ve sanat. Sanat Tarihi Yıllığı, (20), 1-16.
ÖZAKKAŞ, T. (2018). Psikoterapi tarihi ve bütüncül psikoterapi. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 1(1), 1-24.
Tura, S. M. (2000). Günümüzde psikoterapi. Metis Yayınları.
Freud’un Klasik Psikanalizi ve Günümüzde Psikoterapi
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul'da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67