Gemi İnsanlarının Yalnızlığı
Psikohelp
Paylaş
Gemi İnsanlarının Yalnızlığı-istanbul psikolog,online terapi
Gemi insanları her ne kadar bilinen bir şey olsa da aslında belki de yaşamadan anlaşılamayacak bir yaşamsal döngü içerisinde mesleklerini yapmaktadırlar. Bu sektörde çalışanlar aylar boyunca evlerinden ve ailelerinden uzakta, zor sağlık şartları ve destekten uzak bir halde genel nüfusa göre artmış ruhsal ve fiziksel hastalık riskleriyle işlerini sürdürmektedirler. (Nittari ve ark., 2022; Baş ve Doymuş, 2023)
Gemi insanları diğer sektörlerde çalışanlara göre oldukça izole bir yapıda çalışmaktadır. Hem mesai saatinde hem de mesai saatleri dışında yalnızca gemi mürettebatı ile iletişim kurabilmektedirler. (Jensen ve Olderburg, 2019) Uluslararası Denizcilik Örgütü 2010 yılını denizcinin yılı(year of the seafarer) ilan etmiştir. Bunun altında yatan bir neden ise denizciliğin zorluğudur. (IMO, 2010)
Tükenmişlik Freudenberger tarafından literatüre “mesleki bir tehlike” olarak girmiştir. Geleceğe dayalı kaygı, performans kaygısı, ümitsizlik ve başarısızlık korkusu nedeniyle iç kaynaklarda meydana gelen tükenme anlamına gelmektedir. (Freudenberger, 1974; Ardıç ve Polatçı, 2008; Zorba, 2016) Tükenmişlik sendromu bireyin duygusal kaynaklarını tüketerek kişinin duygusal anlamda da tükenmesi ile sonuçlanmaktadır. (Ardıç ve Polatçı, 2008) Yoğun çalışma ve efor sarfetmeyi gerektiren denizcilik mesleğinde ise kişiden beklentiler ve üzerine düşen iş yükü oldukça fazla olmaktadır. Duygusal kaynaklarından uzakta kalmış ve belki de onları tüketmiş kişi için artık çalışmak da çok zor olacaktır. Bu noktada karşımıza gemi insanının yaşadığı tükenmişlik sendromu örneği çıkmaktadır. Duygusal tükenmenin ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri fazla iş yüküdür. (Maslach ve Goldberg, 1998; Zorba, 2016) Duygusal olarak tükenmiş bir birey sonradan duyarsızlaşma geliştirerek katı bir tutum sergiler ve insanlardan uzaklaşır. (Ardıç ve Polatçı, 2008) Bu nedenle kimi zaman deniz insanlarının yalnızlığı ve izoleliği karaya çıktıklarında hatta ailenin yanına döndüklerinde de devam edebilmektedir.
Gemi insanları işten ayrılma niyetine sahip olan temel sektör çalışanları arasındadır. Aileden uzun süre uzakta kalma ve iletişime dair duyulan ihtiyaç tükenmişlik sendromuyla da birleştiğinde aslında çok kazandıran ve maddi açıdan refah içinde yaşamayı sağlayabilen bu mesleği bırakmaya yönelik adımlar atılmasına neden olmaktadır. Papachristou’nun 500’den fazla gemi insanıyla yaptığı çalışmada denizcilerin işte kalmasını sağlayan en büyük faktörlerden birinin iletişim olanaklarının artırılması olduğu ortaya çıkmıştır. (Papachristou ve ark., 2015; Demir ve Gürkan, 2021)
Thomas ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada ise eş ve aileden ayrılmanın planlı deniz hizmetini azaltmaya neden olan en önemli stres faktörlerinden biri olduğu ortaya koyulmuştur. Denizciler eşlerinden ve ailelerinden gelen baskılar sonucunda işten ayrılmaya dair adımlar atmaktadır. (Thomas ve ark., 2003) Burada yalnızlığın işi bırakmakta ne kadar önemli bir etken olduğunu rahatça görebilmekteyiz.
Literatüre göre ise gemi insanları fiziksel sağlık sorunlarını ruhsal sağlıklarına göre daha ön plana koymaktadırlar. (Jonglertmontree ve ark., 2022; Li ve ark., 2022; Nittari ve ark., 2022; Brooks ve Greenberg, 2022; Baş ve Doymuş, 2023) Gemi insanlarının ruhsal durumlarına yönelik yapılan bir sistematik derlemede tüm çalışmaların yalnızca %10,61’inin ruhsal durumlara yönelik olduğu ortaya çıkmıştır. (McVeigh ve MacLachlan, 2019; Baş ve Doymuş, 2023) Buradan yola çıkarak depresyon, anksiyete ve stres gibi faktörlerin bu kadar yaygın olduğu bu meslekte bunların göz ardı edilmesinin bir normalleştirme olduğunu söyleyebilir miyiz? Belki de gemi insanları bu durumu çoktan kabullenmiş ve yalnızlığı, depresyonu ve anksiyeteyi göze alarak yıllardır sektöre bağlı olarak işlerini sürdürmektedirler. Yani bu sonuçları çantalarına koyarak meslek yaşamlarına devam etmektedirler.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Deniz Geçginer
KAYNAKÇA
Baş, Y., Ç., Doymuş M. (2023). Denizcilik Sektöründe Çalışan Gemi Adamlarının Ruhsal Durumları İle İlişkili Faktörler: Sistematik Derleme. Denizcilik Fakültesi Dergisi, 15(2), 256-276.
Zorba, Y. (2016). Tükenmişlik Sendromu: Gemi Kaptanları ve Güverte Zabitleri Üzerine Tanımlayıcı Bir Çalışma. Denizcilik Fakültesi Dergisi, 8(1), 97-127.
Demir, M., Gürkan, N. (2021). İş Yerinde Yalnızlığın İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Gemi Adamları Üzerine Bir Uygulama. Denizcilik Fakültesi Dergisi, 14(1), 1-25.
Nittari, G., Gibelli, F., Bailo, P., Sirignano A. ve Ricci, G. (2022). Factors affecting mental health of seafarers on board merchant ships: a systematic review. Reviews on Environmental Health, 1-10.
Oldenburg, M., Jensen, H.J., Wegner, R. (2013). Burnout syndrome in seafarers in the merchant marine service. Int Arch Occup Environ Health, 86(4),407–16. https:// doi. org/ 10. 1007/ s00420- 012- 0771-7
International Maritime Organization – (2010), IMO and Industry review of the “Year of the Seafarer”, piracy and climate change, http://www.imo.org/en/MediaCentre/PressBriefings/Pages/IMO-industryreview-YOTS.aspx#.VowrjhWLSUk, Erişim Tarihi: 20.09.2015.
Freudenberger, H., J. (1974). Staff burn-out. Journal of Social Issues, 30, 159-65.
Ardıç, K. ve Polatçı, S. (2008). Tükenmişlik sendromu: Akademisyenler üzerinde bir uygulama (GOÜ Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 69-96.
Maslach, C., Goldberg, J. (1998). Prevention of burnout: New perspectives. Applied&Preventive Psychology, 7, 63-74.
Papachristou, A., Stantchev, D. ve Theotokas, I. (2015). The Role of Communication to the Refention of Seafearers in the Profession. WMU Journal of Maritime Affairs, 14(2), 159-176.
Thomas, M., Sampson, H., Minghuazhao. (2003). Finding A Balance: Companies, Seafearers and Family Life. Seafearers International Research Centre, 30(1), 59-76.
Jonglertmontree, W., Kaewboonchoo, O., Morioka, I. ve Boonyamalik, P. (2022). Mental health problems and their related factors among seafarers: a scoping review. BMC Public Health, 22(282), 3-19.
Li, X., Zhou, Y. ve Kum, F.Y. (2022). A systematic review on seafarer health: Conditions, antecedents and interventions. Transport Policy, 122, 11-25.
Brooks, S.K. ve Greenberg, N. (2022). Mental health and psychological wellbeing of maritime personnel: a systematic review. BMC Public Health, 10(139), 2-26.
McVeigh, J. ve MacLachlan, M. (2019). A silver wave? Filipino shipmates’ experience of merchant seafaring. Marine Policy, 99, 283–297.
Gemi İnsanlarının Yalnızlığı,tükenmişlik,korku,duygu
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul'da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67