KALP GRAFİSİ-istanbul psikolog,online terapi
Çocukken bir olaya üzülüp ağladığınızda annenizin veya babanızın “Ağlama, niye ağlıyorsun?” dediğini hiç duydunuz? Bu cümleyi aslında yetişkin bir birey olarak da duymuş olabilirsiniz. Çevremizde birini üzülürken veya ağlarken gördüğümüzde genelde ona ilk tepkimiz ağlamamasını veya üzülmemesini söylemek yönünde olabiliyor. Duygular açısından bakıldığında üzüntü, hayal kırıklığı, öfke gibi duyguları hem kendimiz yaşamaktan kaçınabiliyoruz hem de çevremizde biri bu duyguları yaşayınca kişiyi o duygudan uzaklaştırmak isteyebiliyoruz. Oysa ilk olarak örneğin ağlamanın da gülmek kadar hayatın içindeki bir duygu olduğunu kendimize hatırlatmamız gerekir.
Peki biz bu duyguları yaşamaktan kaçtığımızda yani onları göz ardı edip bastırmaya çalıştığımızda neler oluyor? Duygular yaşanmadığında başlangıçta kişi ona sıkıntı veren duygudan uzaklaşıp rahatlayabiliyor. Fakat uzun vadede bakıldığında bu duyguların bastırılması kişinin bu duygularla baş edebilme becerisini geliştirmesine engel olabiliyor. Bu durum kişinin duygusal olarak gelişmesini de zorlaştırıyor. Ayrıca kişinin yoğun olarak var olup bastırdığı duygular, farklı bağlamlarda farklı kişilere karşı ortaya çıkabiliyor.
Duygularımıza nasıl yaklaşmalıyız?
Hayatın içinde duygularımızı bir kalp grafisine benzetebiliriz. Gün içerisinde birbirinden çeşitli birçok olay ve bunlara eşlik eden duyguları yaşıyoruz. Bir kalp grafiğini düşünecek olursak mutluluk, heyecan gibi duygularla o grafikteki çizgi yukarılara çıkarırken bazen yaşamaktan kaçıp bastırdığımız üzüntü, hayal kırıklığı, utanç gibi duygularla o çizgi aşağıya doğru hareket edebiliyor. Aslında bir kalp grafiğinde de olması beklenen bir yükselip bir alçalan çizgiler oluşuyor. Duygularımızı da bu şekilde düşünebiliriz, duygularla hayatın içerisinde bazen daha olumlu bir ruh hali içinde olurken bazen daha çökkün bir ruh hali içinde olabiliyoruz. Kalp grafiğinde o çizgi düz olduğunda aslında yaşamımız sona ermiş demektir. Kısaca duygularında değişimi bizim hayatta olduğumuzun bir göstergesidir.
Öncelikle hem kendi duygularımıza hem de bir başkasının duygularına yaklaşırken orada yaşanan duygunun yaşanmasına alan açabilmek en önemli kısımdır. Yani etrafımızda birini ağlarken gördüğümüzde “ağlama, niye ağlıyorsun?” deyip olay odaklı yaklaşmadan önce o kişiye onun yanında olduğunu ifade edip kişinin duygusunu regüle edene ona eşlik etmemiz daha sağlıklı olacaktır.
Duygular hayatımızın çok önemli parçalarıdır. Duyguları tanıma , duygu farkındalığı ve duygu regülasyonuna dair becerilerimizi geliştirmemiz ruh sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Bu konuda duygulara dair kitaplar okuyarak duyguları tanımak, duygulara temas ederek duygusal gelişimi sağlamak ve meditasyon ve farkındalık egzersizleri bize bu konuda yardımcı olacaktır.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Hamide Güven
PSİKOLOG BAŞAK ARI
KALP GRAFİSİ,Duygu
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul’da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog