Okul Öncesi Çocuklarda Ahlak Gelişimi
Psikohelp
Paylaş
Okul Öncesi Çocuklarda Ahlak Gelişimi
Çocuğunuz büyüdükçe, bir ahlak duygusu geliştirecektir. Temel inançları, mizaçları ve yaşam deneyimlerinin tümü ahlak anlayışlarını etkileyebilir. Okul öncesi çocuğunuz her gün ahlaki gelişimlerine rehberlik eden insanlar ve durumlarla çevrilidir. İster oyun alanındaki başka bir çocuk, ister favori bir TV şovundaki bir olay örgüsü olsun, yaşadığı deneyimler görüşlerini şekillendirir. Bir ebeveyn olarak, muhtemelen çocuğunuzun doğru ve yanlış duygularını nasıl geliştirdiği üzerinde etkiye sahip olmak ve önemli olduğunu düşündüğünüz değerleri aşılamak istersiniz.
İki yaş civarında çocuklar ahlaki duygular hissetmeye başlar ve neyin doğru neyin yanlış olduğu arasındaki farkı çözmeye başlarlar. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi çocuklar, sonuç ile motive olurlar. Bu nedenle, ahlaki gelişimlerinin başlarında, başka bir kişinin duygularından ziyade cezalandırılmaktan daha çok endişe duyduklarını görebilirsiniz. Bununla birlikte, çocuğunuz üzgün olan başka bir çocuk görürse empati belirtileri göstermeye de başlayabilir.
Okul öncesi çocuklar yaşamı değiştiren kararlar vermese de her gün küçük ahlaki seçimler yaparlar:
Çocuğunuz ahlaki kurallarınızı oldukça sık ihlal edecek olsa da çizginin dışına her çıktıklarında öğrenmelerine yardımcı olmak için bir fırsattır. Okul öncesi çocuğunuzun ahlaki gelişimine rehberlik edebilecek birkaç öneri aşağıda sıralanmıştır:
Ahlak konusunu somutlaştırarak vermeye çalışın: "Başkalarının eşyalarını almıyoruz çünkü bize ait olmayan şeyleri almak yanlıştır. Bunu yaptığımızda başkalarının duygularını incitiriz. İnsanlara karşı nazik olmalı, onlara zarar vermemeliyiz."
Çocuğunuzdan bir hikayedeki yaşam derslerini tanımlamasını isteyebilirsiniz. Çeşitli hayat dersleri ile ilgili kitap okuyup çizgi filmler izleyebilirsiniz. Çocuğunuzun bu dersi kendi hayatlarına nasıl genelleştirebilecekleri üzerine sohbet edebilirsiniz.
Çocuğunuzun neye maruz kaldığını yakından izleyin. Ders vermeden ahlak kurallarını ihlal eden videolar, kitaplar veya oyunlar çocuğunuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Çocuğunuzu, kim olduklarından ziyade yaptıkları için övün: "Sen iyi bir kızsın.’’ demek yerine,” Arkadaşının oyuncaklarını taşımasına yardım etmen nazik ve hoş bir şeydi.” yaptığı bir hareketi övmek neden iyi bir kız olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Çocuğunuzun paylaşmaya, başkasını teselli etmeye, doğruyu söylemeye veya başkalarına yardım etmeye karar verdiği zamanlar için uyanık olun. Çocuğunuzu bu sosyal davranışları sergilediği için övün. Olumlu seçimlere işaret ettiğinizde, çocuğunuz iyi bir birey olarak devam etmek için daha motive olacaktır.
Duygu Öztürk
Amy Morin, L. (2021, March 31). How to help your preschooler develop a healthy moral compass. Verywell Family. https://www.verywellfamily.com/a-guide-to-the-moral-development-of-preschoolers-4144880
Okul Öncesi Çocuklarda Ahlak Gelişimi,yanlış,doğru,duygu,motive,övgü
istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67