Orgazm, kişilerin cinsel uyarı ile yaşadığı fizyolojik ve psikolojik, kişiden kişiye farklılık gösteren bir haz durumudur. Cinsel işlevlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için cinsel yanıt döngüsünde orgazm evresi oldukça önemlidir.
Orgazm Bozukluğu ise cinsel bir uyarılma evresi mevcut olsa da sürekli veya tekrarlayıcı olmak üzere orgazmın gecikmesi ya da olmamasından kaynaklanmaktadır.
Orgazm Bozukluğunun Tedavisi Niçin Önemlidir ?
Orgazm deneyimi psikososyal faktörlerden büyük oranda etkilendiği için tedavi sürecinde bu faktörleri dikkate alarak ilerlemek partnerlerin yakın ilişkilerde sağlıklı bir ilişki sürdürmeleri için çok etkili olabilir. Bu nedenle pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi, orgazm bozukluğunun tedavisinde bireyin öznel durumu göz önünde bulundurularak farkındalıklı, sabırlı ve empatik bir şekilde terapi ve tedavi sürecini yönlendirmek çok değerlidir.
Tedavi Yöntemleri
- Cinsel Terapi :
Cinsel terapi, sorunun başlangıcına, terapistin kararına ve hasta motivasyonuna ve her iki tarafın pratik düşünceleriyle bireysel, çift veya grup formatında yapılabilen bir psikoterapi biçimidir. Cinsel terapi Bilişsel Davranışçı Terapi Müdahalelerinden daha çok psikodinamik, sistemler, ilişkiler ve eğitimsel müdahaleleri içermektedir. Böylelikle cinsel terapi performans kaygısını azaltmak için duyumlara odaklanma gibi spesifik teknik müdahaleleri dahil etmektedir.
- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) :
BDT genel olarak olumsuz duyguları ortaya çıkaran negatif düşüncelerin tespit edilerek bu düşünceleri bir oyun hamuru gibi yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktadır. Bu müdahale yöntemi orgazm bozukluğu için danışanlara farklı beceri edinmelerini sağlayacak ödev ve aktiviteler yoluyla yapılabilir. Örneğin, yönlendirilmiş mastürbasyon eğitimi gibi. Bazı araştırmalarda BDT’nin özellikle kadınlardaki cinsel işlev bozukluklarında faydalı olduğundan bahsedilmiştir.
- Çift Terapisi :
Bireylerin ilişkilerindeki sorunlara önem veren bir terapi modelidir. Birçok yakın ilişkideki gibi çiftler için de önemli olan iletişim konusunda beceri kazanmalarını sağlayan müdahalelerdir.
- Sistematik Duyarsızlaştırma :
Orgazm bozukluğunda ortaya çıkabilecek kaygı ve stres durumunu azaltmak amacıyla kas gevşemesinin kullanılmasıyla uygulanan bir davranış terapisi yöntemidir. Bu kaygı durumunun azaltılması cinsel işlev bozukluklarının müdahale süreci için oldukça etkilidir.

- Eğitimsel Müdahaleler :
Bu müdahale ile bireyleri cinsel yanıt sürecinde yaşadıkları psikolojik ve fizyolojik değişiklikler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede bireyler yaşadıkları durumlara farkındalıkla yaklaşabilirler.
- Psikodinamik Terapi :
Psikodinamik terapi ile tedavi sürecinde psikoseksüel gelişim dönemlerinde meydana gelen aksaklıklar gibi bilinçdışı çatışmaların önemi büyüktür.
- Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) :
Bilinçli farkındalık, kişilerin yaşamlarındaki düşünceleri, eylemleri ve motivasyonları hakkında yoğun farkındalık yaşadıkları zihinsel bir durumdur.
- Diğer Bazı Yöntemler :
Akılcı Duygusal Terapi
Yoga Pratikleri
Kaygı Azaltma Teknikleri
I BİRSU BARIŞ I
Kaynaklar :
-Boa, R. (2014). Female Sexual Dysfunction. South African Medical Journal(SAMJ), 104(6): 446.
– Durna, G., Ülbe. S., Dirik, G. (2020). Mindfulness-Based Interventions in the Treatment of Female Sexual Dysfunction : A Systematic Review. Current Approaches in Psychiatry, 12(1): 72-90.
– İncesu, C. (2004). Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozuklukları. Klinik Psikiyatri, 3:3-13.
– Mah, K., Binik, Y.M. (2005). Are Orgasms in the Mind or the Body ? Psychosocial Versus Physiological Correlates of Orgasmic Pleasure and Satisfaction. Journal of Sex & Marital Therapy, 31: 187-200.
– Öztürk, C.Ş. (2019). Cinsel İşlev Bozukluklarına Yönelik Psikolojik Müdahaleler. Yeni Symposium, 57,2.
– Safran, A. (2016). What is orgasm ? A model of Sexual Trance and Climax via Rhytmic Entrainment. Socioaffect Neurosci Psychol, 6:10.