Otizm Spektrum Bozukluğu Tanılı Çocukların Ebeveynleri
Psikohelp
Paylaş
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), DSM 5’e (Amerikan Psikiyatri Birliği [APB], 2014) göre kişinin iletişim kurmakta önemli ölçüde zorlanması, davranışlarının, ilgi alanlarının kısıtlı ve tekrarlayıcı bir halde olmasını içeren nörogelişimsel bir bozukluktur.
Otizm belirtilerinin genetik kısmını vurgulayan “Geniş Otizm Fenotipi (GOF)” kavramı tanımlanmıştır. Geniş Otizm Fenotipi, otizm tanısı olan kişilerin ailelerinde, otizme dair belirtilerin daha fazla görüldüğünü ifade etmektedir (Lord ve diğerleri, 1994). Başka bir ifadeyle bu fenotip otizm tanılı kişilerin ailelerinde otizm belirtileri olan bilişsel, sosyal ve davranışsal becerilerde zayıflık olabileceğini ve bunun ortaya çıktığını vurgulamaktadır.-şişli psikolog
OSB ile ilişkisi olan kavramlardan biri zihin kuramıdır. Zihin kuramı, başkalarının zihinsel düşüncelerinin kendisinden farklı olduğunu anlama, başkalarının farklı bilgilere, isteklere, inançlara sahip olabileceklerini kavrama yetisi olarak tanımlanmaktadır (Yaşar & Karakelle, 2020). Bu yetiyle kişi, başkalarının niyetlerini, duygu ve düşüncelerini yorumlayabilmektedir. Araştırmalarda OSB belirtileri olan kişilerin ebeveynlerinin zihin kuramı becerilerinin daha zayıf olduğu sonucuna varılmıştır (Soylu, 2023).
OSB tanılı çocuklar, nörogelişimsel olarak hayatın içerisinde zorlanırken, ebeveynlerinde onlara eşlik ederken zorlandıkları görülmektedir. OSB tanısı olan çocukların ebeveynlerinin psikolojik olarak zorluk yaşadıkları ifade edilmesiyle yapılan çalışmalarda normal gelişim seyrinde devam eden çocukların ebeveynlerine göre daha çok depresyon, anksiyete belirtilerine sahip oldukları saptanmıştır (Yirmiya & Shaked, 2004).-beşiktaş psikolog
Araştırmalarda cinsiyet açısından değerlendirildiğinde OSB tanılı çocuğa sahip anne ve babaların zihin kuramı becerileri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Daha önceki çalışmalarda sağlıklı ve otizm tanısına sahip kişilerin zihin kuramı becerisini ölçen, 36 karttan oluşan Gözler Testinden elde ettikleri puanlara bakıldığında, sağlıklı kişilerin otizm tanılı kişilere göre daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür (Peñuelas‐Calvo ve diğerleri, 2018). Bu araştırmada anne ve babaların Gözler testinden aldıkları puanlar düştükçe, çocuklarda görülen otizm belirtilerinin yüksek olduğu görülmüştür.-mecidiyeköy psikolog
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Psikolog Başak Arı
KAYNAKÇA
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-5 (5th edition). (2014). Reference Reviews, 28(3), 36–37.
Ertuğrul-Yaşar, Z., & Karakelle, S. (2020). Zihin kuramı kazanımında bireysel farkların kaynağı: Dil, çalışma belleği, yönetici işlevler ve zihin kuramının boylamsal olarak incelenmesi. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 4(3), 714–737.
Kara, T., & Yılmaz, S. (2019). Otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip çocukların ebeveynlerinde zihin kuramı ve ilişkili faktörler. Klinik Psikiyatri Dergisi, 22(2), 139 -147.
Lord, C., Rutter, M., & Le Couteur, A. (1994). Autism Diagnostic Interview-Revised: a revised version of a diagnostic interview for caregivers of individuals with possible pervasive developmental disorders. Journal of autism and Developmental disorders, 24(5), 659–685.
Peñuelas‐Calvo, I., Sareen, A., Sevilla‐Llewellyn‐Jones, J., & Fernández‐Berrocal, P. (2018). The “Reading the Mind in the Eyes” Test in Autism-Spectrum Disorders Comparison with Healthy Controls: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Autism and Developmental Disorders, 49(3), 1048-061.
Soylu, C. (2023). Yetişkin ve Yaşlılarda Zihin Kuramının Ölçülmesi ve Zihin Kuramı Performansında Yaşa Bağlı Değişiklikler. Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 7(13), 19–31.
Wheelwright, S., Auyeung, B., Allison, C., & Baron‐Cohen, S. (2010). Defining the broader, medium and narrow autism phenotype among parents using the Autism Spectrum Quotient (AQ). Molecular Autism, 1(1), 10. https://doi.org/10.1186/2040-2392-1-10
Yıldırım, E. A., Kaşar, M., Güdük, M., Ateş, E., Küçükparlak, İ. ve Özalmete, E. O. (2011). Gözlerden Zihin Okuma Testi’nin Türkçe güvenirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 22(3), 177-186.
Yirmiya, N., & Shaked, M. (2005). Psychiatric disorders in parents of children with autism: a meta-analysis. Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 46(1), 69–83.
otizm sprektrum bozukluğu, dsm, zihin kuramı, Geniş Otizm Fenotipi, gözler testi, istanbul psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,istanbul psikolog ücretleri, istanbul avrupa yakası psikolog,online psikolog, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog önerisi,psikolog randevu,yüz yüze psikolog,online terapi, psikolojik destek, ücretsiz psikolojik destek
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67