Saplantı Zorlantı Nevrozu

Psikohelp

Paylaş

Saplantı Zorlantı Nevrozu-istanbul psikolog, online psikolog

Saplantı zorlantı nevrozu diğer bir adıyla obsesif kompulsif nevroz tıpkı depresif nevroz ve histerik nevroz gibi aktarım nevrozları veya klasik nevrozlar kümesinde yer alır ve böylece ağır nevrozlar denen preödipal meselelerden ayrışır.

Depresif nevrozda kendini göstermiş olan cezalandırıcı ve yasaklayıcı özelliklere sahip katı üstbenlik, saplantı zorlantı nevrozunda da karşımıza çıkar. Fakat üstbenliğin ne konuda kişiyi kısıtlamaya gittiği ve cezalandırdığı konusunda farklılıklar bulunur. Depresif nevrozda kişinin üstbenliği hazza ulaşma ve verileni alma konusunda benliği kısıtlarken saplantı zorlantı nevrozunda üstbenlik düzenlilik, tutumluluk ve temizlik gibi konularla ilgilenir.-beşiktaş psikolog

Tuvalet eğitiminin verildiği dönem de olan 2-4 yaşları çocukta motor becerilerin geliştiği bir dönemdir ve bu dönemde çocuk her şeyi kendi yapma konusunda inatçılık gösterir. Bu özerk olma isteğinin bir ifadesi olarak da görülebilir. Böylece çocuk her şeyi bozan, dağıtan, kakası ile oynayan biri haline gelebilir. Çünkü henüz çocuğun dünyasında toplumsal olarak belirlenmiş sınırlar oluşmamıştır. Bu kendi başına buyrukluk da diyebileceğimiz kurallara, düzene veya temizliğe yönelik başkaldırılar ebeveynler tarafından çocuğun özerkliğini baltalayacak tutumlarla engellendiğinde, çocuk saldırganlığı aktaracak bir alan bulamadığında anal meselelerin hakim olduğu bu döneme saplanma gerçekleşebilir. Böylece kişide tutumluluğun cimriliğe vardığı, başına buyrukluğun inatçılığa dönüştüğü bir nevroz olan saplantı zorlantı nevrozu oluşabilir.

Saplantı zorlantı nevrozunda toplumsal olarak kabul görmeyecek, utanç ve suçluluk gibi kişide kaygı yaratan duyguları ortaya çıkaracak olan dürtüler, duygular veya ihtiyaçlar bastırılır. Üstbenliğin bu alanlarda kısıtlayıcı olduğu görülür.-mecidiyeköy psikolog

Bu yüzden bu nevrozda kişi kontrolün sürekli onda olduğu, sürekli onun diğerlerinin üstünde ve her konuda haklı olduğu, her şeye karşı geldiği ve romantik ilişkilerinde dahi başkalarını denetim altında tuttuğu ve onlara yön verdiği, kurallara takıntılı olduğu bir konumdadır. Kişi aslında kendi içinden gelen, üstbenlik tarafından kısıtlanan, toplumsal ahlaka uygun olmadığını düşündüğü çeşitli dürtü ve isteklerini kontrol altına tutmaya çalışırken bu kural koyucu ve kısıtlayıcı tavrı hayatındaki diğer insanlara karşı da göstermektedir.

Saplantı zorlantı nevrozunda diğer önemli bir konu ise işe başlama ile ilgilidir. Bu nevrozda kişilerin aşırı dakik ve düzenli olmalarının dağınık ve pis olmaya yönelik arzularına karşı bir savunma olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan işe bir türlü başlayamayan, son anda yetişen ve sürekli geç kalanlar da vardır. Hatta bu geç kalma süresi her zaman aynı da olabilir. örneğin kişi sürekli iki dakika geç kalabilir. Yani geç kalma konusunda bir dakiklik gösterebilir. Burada görülen tablo, kişinin yap ve yapma uçları arasında gidip gelirken yaşadığı kararsızlık veya kurallara olan başkaldırısı, bozmaya  ve kontrol etmeye yönelik arzusu ile açıklanabilir.-şişli psikolog

Freud’a göre depresif nevrozun oral bir mesele oluşu dolayısıyla ilgi ağız ve yemek borusundadır. Saplantı zorlantı nevrozunun ise anal bir mesele olması ilginin bağırsaklar ve anüse yönelmesini sağlamıştır. Böylece depresif nevrozda alma ve verme olan baskın konu saplantı zorlantı nevrozunda tutma ve bırakma uçları arasındadır. Bu durum cimrilik ve savurganlık ile ilişkilidir. Örneğin, kabızlık cimrilik ile ilkişlendirilmiştir. Kişi onun için değerli olan bir şeyi vermemekte ve kendine saklamaktadır.

Saplantı zorlantı nevrozunda görülen saatlerce çalışmaya varan işkoliklik, gerekli gereksiz her şeyi biriktirme ya da koleksiyon yapma halinin altında yatan korku, kişinin tüm varlığını kaybedeceği ve bir hiç olarak ortada kalacağı ile ilgilidir.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

 Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Hamide Güven

Referans

Odağ, C. (2023). Nevrozlar-2, Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Eğitim Hizmetleri Yayınları.

Toptaş, B. (2019). Kuramsal çerçeveden OKB. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi2(3), 94-109.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif