Sınırda Kişilikle Yaşamak

Psikohelp

Paylaş

Sınırda Kişilikle Yaşamak

Ayşe, erkek arkadaşıyla ayrıldıktan sonra intihar girişiminde bulunan 32 yaşında bir kadındır. Erkek arkadaşına ilk görüşte aşık olmuş, onun hayatının erkeği olduğunu düşünmüştür. İntihar girişiminde bulunmasının sebebi de sevgilisi gittikten sonra hayatın bir anlamı kalmadığını hissetmesi, içindeki boşluk duygusuna tahammül edememesi, sevgilisinin yokluğunu adeta bir ölüm gibi deneyimlemesidir. Ancak aslında ölmek istemediğini, bu şekilde erkek arkadaşının ilgisini çekmek istediğini söylemiştir.

Fakat zaman zaman içindeki acıya dayanamamakta ve kendine küçük zararlar vererek rahatladığını ifade etmektedir. Kimi ilişkilerini terk edilmemek için kendisi bitirmiş ancak sonrasında yine kocaman bir yalnızlık duygusuyla kalakalmıştır. Ayşe aynı zamanda öfke patlamaları yaşamakta, sinirlendiğinde kendini kaybetmekte ve duyguları çok hızlı değişmektedir. Mesela arkadaş grubuyla keyifli vakit geçirip eğlendikleri bir anda yapılan bir espriden dolayı alındığını ve hüngür hüngür ağladığını anlatmıştır. Özellikle bu anlarda kendini dünyanın en kötü, nankör insanı olarak tanımlarken karşısındaki özel insana haksızlık ettiğini düşünmektedir. Ama bu “özel” insanların gerçek yüzleri ortaya çıktığında onların pislik, kötü insanlar olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden yoğun güvensizlik hisleriyle de boğuşmakta ve sosyal olarak zorlanmaktadır.

Erkek arkadaşıyla ayrılma sebebi çılgınca para harcamasıdır. Bütün parasını alışverişe yatırmakta bu yüzden de sevgilisiyle sık sık tartışmaktadır. Aynı zamanda uyuşturucu kullanıyor olmasını da erkek arkadaşı hoş karşılamamıştır. Aynı meseleden dolayı daha önce babasından şiddet gördüğünü ifade etmekte ama babasından bahsederken onu bir yandan da çok anlayışlı, sakin bir adam olarak tanımlamaktadır. Ne yapmak istediğinden emin olmamakta, kim olduğunu sık sık düşünmektedir. Bir yandan yuva kurmak istemekte öte yandan ise kimseyle uğraşamayacağını söylemektedir. Zaten ona göre kimse onu evlenmek isteyecek kadar sevmeyecek, gelecekte şimdi olduğu gibi ilgisiz kalacaktır. İş yerindeki herkesin arkasından konuştuğunu düşünmekte ve arkadaşı Ali’nin ayağını kaydırmaya çalıştığından şüphelenmektedir.

Ayşe, sınır kişilik bozukluğuna sahip kurgusal bir karakterdir. Ancak çoğumuz Ayşe’ye benzer insanlarla bir yerlerde karşılaşır, belki Ayşe’nin bir takım özelliklerini içimizde barındırırız. Bu hastaların sınır kişilik olarak adlandırılmasının sebebi ne nevrotik ne de psikotik olmalarıdır. Bu bozukluğa sahip bireyler dışarıdan ne kadar yıkıcı görünseler de iç dünyalarında katlanılamaz acı ve boşluk hisleriyle başa çıkmaya çalışırlar. Aynı zamanda depresyon ve yalnızlık duyguları da hissedebilirler.

Sosyal hayatlarında zorluk çeker, çevrelerindeki insanları bir iyi bir kötü algılar ya da kendilerini son derece kötü biri olarak tanımlarken diğerlerinin mükemmel olduğunu düşünürler. Siyah-beyaz/ ya hep ya hiç tarzı bir düşünme biçimleri vardır. Kendilerine zarar vermeyi başkalarının ilgisini çekebilmenin tek yolu olduğunu sanabilirler. Sosyal ortamlara uyum sağlar gibi görünseler de kendi içlerinde bocalarlar. Bunun sebebi, erken dönem deneyimleri, çocuklukta sık sık tekrarlanan travmalar olabilir.

Dışarıdan baktığımızda kimi zaman bu kişilere öfkelensek de davranışlarının aslında içlerinde yatan acının ifadeleri ya da bir yardım çağrısı olduğunu fark etmek bu insanlarla ilişkiyi iyileştirebilir. Kişilerarası istikrarsızlık, güvensizlik sebebiyle terapiyi devam ettirmekte zorlansalar da psikoterapi almak bu hastaların uyumunu arttırmak ve bilişlerini yeniden yapılandırmak konusunda yardımcı olabilir.

Nehire Seray Öztürk

Sınırda Kişilikle Yaşamak,ayşe,sınır kişilik,güven,öfke,nevrotik,psikotik

Sınırda Kişilikle Yaşamak,ayşe,sınır kişilik,güven,öfke,nevrotik,psikotik

Sınırda Kişilikle Yaşamak,ayşe,sınır kişilik,güven,öfke,nevrotik,psikotik

Sınırda Kişilikle Yaşamak,ayşe,sınır kişilik,güven,öfke,nevrotik,psikotik

istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif