Sıradanlaşan Güzellik
Psikohelp
Paylaş
Sıradanlaşan Güzellik
Sosyal medyada en sevdiğiniz ünlülerin ve influencerların hesaplarında gezinirken herkesin aynı göründüğünü fark etmiş olabilirsiniz. İnce burunları, yontulmuş çene hatları veya dolgun dudakları olsun, çoğu muhtemelen bir şekilde estetik operasyon geçirmiştir.
Tıpkı kıyafetlerin sezonluk olarak modaya girip çıkması gibi, farklı estetik ameliyatlar ve cilt gençleştirme işlemleri de öyle. Bir zamanlar tartışılması tabu olan bu tür şeyler ünlüler, influencerlar ve sıradan insanlar için geçirdikleri operasyonlar hakkında açıkça konuşmaları için hızla normalleşti. Birçok yönden, insanların estetik operasyonlarla daha rahat hissetmesi iyi bir şey. Fakat bununla birlikte, internette plastik cerrahinin ezici yaygınlığı ve 'mükemmel' insan bombardımanı, sonuç olarak güzellik ve kendini sevme perspektiflerini çarpıtıyor. Sosyal medyada gördüğümüz “güzeller”, hepimizin güzellik algısında bir takım değişimlere neden oldu desek çok da yanlış olmaz.
İnsanlar yaşlanır. Bu hayatın doğal bir parçasıdır ve kendi içinde önleyebileceğimiz bir şey değildir. Hiç kimse vücudunun doğal olarak değişmesinden utandırılmamalıdır, ancak giderek daha az insan vücutlarının doğal bir şekilde yaşlanmasına izin verdikçe, bu ilerlemeyi kabul etmenin çok daha zor hale geldiğini görüyoruz. Bununla birlikte gençlerin botoks gibi "önleyici" müdahalelere her zamankinden daha fazla başvurduğunu söyleyebiliriz. Ancak burada kaçırdığımız bir şey var ki o da mükemmel görünmek sadece genç görünmekle de kalmıyor, aynı zamanda doğru, simetrik, kusursuz yüz bileşenlerine de sahip olmanız gerektiği algısını doğuruyor. The New Yorker 2019’da insanların sosyal medyadaki yüzlerinin ürkütücü aynılığını vurgulayan “The Age of Instagram Face” adlı bir makale yayınladı. Her yerde gördüğümüz bu yüzlere bakılırsa; küçük burunlar, büyük dudaklar, keskin çene hatları, iri gözler ve dolgun elmacık kemikleri bu gün ve bu çağda güzelliğin doruk noktasıdır. Fotoğraf filtrelerinde bile yüzler bu şekilde değiştiriliyor. Peki, bu neden bu kadar büyük bir problem? Yalnızca bir tür yüzün güzel olduğu bize gösterildiğinde, oldukça büyük ölçüde güvensizliği tetikleyebilmektedir. Var olan çok çeşitli yüz özelliklerini tam olarak kabul etmediğimiz için bıçağın altına yatabilir veya iğnenin iğneyle “küçük dokunuşlara” giderek, büyük ve küçük ayarlamalar yapıyoruz.
Sosyal medyanın burada cevaplayacağı çok şey var. Aynı görünmesini dilediğimiz sadece yüzlerimiz değil aynı zamanda bedenlerimiz de kusursuz görünsün istiyoruz. Genel olarak ideal vücut tipi olarak tasvir edilen vücut tipi ile sosyal medyada gezinen insanların vücut tipleri arasında açık bir tezat var - ancak herkesin tek gördüğü vücut tipi bu olduğunda, bunun normal olduğunu ve "doğru" olduğunu düşünmeye şartlanıyoruz. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu tutarsızlığın olumsuz etkisini doğrulamak için pek çok araştırma var. Bir çalışmada, olumsuz beden imajı ile düzensiz yeme ve sosyal medyada geçirilen zaman arasında bir ilişki olduğu bulundu. Başka bir çalışma, sosyal medya kullanımı ile beden imajı bozuklukları arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar, takip ettikleri hesaplar da dahil olmak üzere sosyal medya kullanımlarını değerlendiren çevrimiçi bir anket doldurdu ve araştırmacılar, insanların görünüşlerini başkalarıyla karşılaştırma sıklığı ile sosyal medyada takip ettikleri kişiler arasında bir bağlantı buldu.
Hepimiz süper modeller gibi görünmeye çalışırsak ve bunu güzellik standardı olarak kabul edersek, "basit" olma ve bireysellikten yoksun olma riskini almaz mıyız? Ve böylece gerçek güzelliği kaybetmez miyiz? Bunun yerine nasıl göründüğümüzü kucaklayarak her insanın bireyselliğine ve benzersizliğine alan açmalıyız. Hepimizin bizi ayıran ve bizi 'farklı' yapan şeylerin kendi içinde nasıl güzel olduğunu görmeye ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı görelim…
Klinik Psikolog Zeynep Sürücü
Sıradanlaşan Güzellik,estetik,sosyal medya,ameliyat,operasyon,yüz,vucut tipi,mükemmel
Sıradanlaşan Güzellik,estetik,sosyal medya,ameliyat,operasyon,yüz,vucut tipi,mükemmel
Sıradanlaşan Güzellik,estetik,sosyal medya,ameliyat,operasyon,yüz,vucut tipi,mükemmel
istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67