SİYASET PSİKOLOJİSİ VE İKNA

Psikohelp

Paylaş

SİYASET PSİKOLOJİSİ VE İKNA-istanbul psikolog, online psikolog

Siyaset psikolojisi içerisinde çeşitli kuramları, nitel ve nicel araştırma yöntemlerini barındıran bir çalışma disiplinidir. Psikoloji ve siyaset bilimini ortak bir paydada buluşturur. Siyasal davranışlar ve tutumlar toplumsal ve bireysel bakış açısıyla beraber incelenmektedir. Milburn’e göre siyaset psikolojisi sosyal psikolojinin çalışma prensiplerini siyasetteki görüş ve tutumlara uyarlamaktadır.

Siyasi ve psikolojik süreçler kültürel değişkenler hesaba katılarak incelenmektedir. Bu noktada kişisel özellikler ve ulusların kültürel, sosyal yapıları hesaba katılmaktadır.-mecidiyeköy psikolog

1. Üç Evre

Siyaset psikolojisinin gelişim dönemlerine baktığımızda üç evre göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki 1920 ile 1960’lar arasında bulunan disiplin öncesi dönemdir. Siyaset psikolojisi bu zamanlarda bir disiplin olarak ifade edilmese de kişilik, kültür ve sosyal yapının incelendiği psikoloji bağlamındaki eserler gözümüze çarpmaktadır. Sigmund Freud bu eserlerden birinde Leonardo Da Vinci’nin kişilikleri psiko-biyografik açıdan değerlendirme görüşünden esinlenmiştir. Bu siyasi liderlerin de kişiliklerinin liderlik üzerindeki etkilerini inceleme görüşüne temel hazırlamıştır.

İkinci dönemde ortaya çıkanlar ise daha çok kamuoyu ve seçmen davranış ve tutumları üzerine olmuştur. İncelemeler lider özelliklerinden kamuoyu oluşturmaya ve bir kitle yaratabilme davranışına kayma göstermiştir.-beşiktaş psikolog

1980 sonrası ile beraber üçüncü döneme giriş yapılmasıyla birlikte çalışma konu ve yöntemleri ile kuramların sayısında artış görülmeye başlanmıştır. Bu dönemin ilk iki dönemden farkı ideolojiler ve kimlik ile söylemler ve bilişsel tutumlar üzerine çalışmaların yer almasıdır. Uluslararası ve etnik çatışmalar, bu çatışmaları çözme yöntemleri ile terör olguları incelenen diğer konular arasındadır.

2. İkna

Siyaset psikolojisinin temel kavramlarından biri olan ikna genelde kampanya süreçlerinde karşımıza çıkmaktadır. İknanın temelini güven kurar. Bu noktada siyasi seçim çalışmalarında yöntemlerin akıllıca işlenmesi ve güven ortamının kurulabilmesi gerekmektedir. Seçmenlerin oy kullanım sürecinde liderler ve partiler seçmenlerin hem duygularını hem de zihinlerini kazanabilmek için uğraşırlar.-şişli psikolog

İkna kavramının ilk kullanımına bakıldığında temelin Aristoteles’e dayandığı görülmektedir. İknayı ifade etmek için önemli kavramlar; mantıksal argüman, duygusal argüman ve güvenilirlik olmaktadır. Benjamin Franklin’e göre ise iknanın çalışılabilmesi için önemli olan zekadan ziyade meraka hitap etmektir.

İknanın temelinde kişinin davranışı kendi rızasıyla gerçekleştiriyor gibi görünmesi yatmaktadır. Gerçek bir iknanın oluşması kişilerin bu süreci fark etmemesine bağlıdır. Olaylar kişinin kendi iradesine bağlı gibi görünmelidir. Cialdini ise iknanın 6 temele dayandığını bildirmektedir. Bunlar; karşılık yaratma, bağlılık ve tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve azlık ilkeleridir.Bu ilkeler evrensel ve bilimsel kabul edilmekle beraber kuramı oluşturmaktadır.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

 Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Deniz Geçginer

KAYNAKÇA

Bozkanat, E., & Göksu, O. (2020). SİYASETTE İKNAYI ROBERT B. CIALDINI ÜZERİNDEN OKUMAK. Öneri Dergisi15(53), 77-104.

Arslantürk, G. (2017). SİYASET PSİKOLOJİSİ ACISINDAN TURK DEVLETLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Journal of International Social Research10(52).

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif