Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu
Psikohelp
Paylaş
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Nedir ?
Tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB), kişilerin yeme aktivitesinde kontrolünü kaybetmeleri ve tekrar eden aşırı yeme dönemleri ile ortaya çıkan bir yeme bozuklukları ailesinin bir üyesidir. Bu rahatsızlığı deneyimleyen bireyler aşırı yemek yemenin verdiği utanç ve suçluluk hisleriyle tekrar eden kısır bir yeme döngüsünü yaşayabilirler. Ek olarak, yeme bozuklukları, anormal yeme alışkanlıkları ile bilinen bir grup zihinsel bozukluktur.
Tıkınırcasına yeme davranışı üzerinde yarım yüzyılı aşkın bir zaman önce ilk kez Albert Stunkard durmuştur. Tıkınırcasına yeme bozukluğu, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Sınıflandırma El Kitabının (DSM) 1994 yılında revize edilen 4.Baskısında ‘Başka Türlü Adlandırılamayan Yeme Bozuklukları ‘ adı altında yer almıştır. DSM 5’te ise ‘Beslenme ve Yeme Bozuklukları’ başlığı altında kendine özgü tanı kriterlerine sahip yeni bir yeme bozukluğu olarak kategorize edilmiştir.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun Önemi
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun psikolojik ve fizyolojik olarak kişilerin yaşamına ciddi etkileri olabilir. Fiziksel ve psikolojik sağlığın birbiriyle ne kadar ilişkili olduğunu düşünürsek bu rahatsızlığın insan yaşamındaki önemini fark etmek daha etkili olacaktır. Bu rahatsızlık kişilerin sosyal ilişkilerinde, aile yaşamlarında ve duygusal ve fiziksel iyi oluşları açısından yaşam kalitelerini değiştirebilecek kadar önemlidir. Bu nedenle tıkınırcasına yeme bozukluğu hakkında farkındalık ve bilgi sahibi olunması oldukça gereklidir. Özellikle ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde kendini gösteren tıkınırcasına yeme bozukluğunun bu gelişim dönemlerindeki kişiler için aile ve çevrelerindeki kişilerin psikolojik farkındalığı ve desteği kişilerin yaşamını değiştirebilir. Ergenlik dönemi fiziksel görünüşün daha önemli olmaya başladığı bir gelişim dönemi olduğu için bu dönemde bireylerin beden algısı ile ilgili özgüven hakkında bilinçli olması çok kritiktir. Özetle, bu rahatsızlığı deneyimleyen kişilerin bu süreci kolay atlatabilmeleri için çevrelerindeki kişilerin duyarlı bir şekilde uyumlu bir ekip gibi hareket edebilmeleri çok önemlidir.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun DSM 5 el kitabında yer alan önemli anahtar tanı kriterleri bulunmaktadır.
Bu yineleyici nöbetler aşağıdaki 2 maddeyi de içermelidir.
Genel olarak, bilişsel, psikolojik ve biyolojik yatkınlık ve çevresel,sosyal koşulların kesişmesiyle kişiden kişiye farklılıklar göstererek bu rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır.
Birsu BARIŞ
Kaynaklar :
NPİstanbul Beyin Hastanesi. (2017, Mayıs 4). NP Sağlık Grubu Bünyesinde Tedavi Seçenekleri. https://npistanbul.com/panel/files/merak_edilenler/1/tr/yeme-bozukluklari.pdf
Özyurt, G., Öztürk, Y. & Pekcanlar Akay, A. (2017). Ergenlerde Yeme Bozuklukları Ve Yeme Bozukluklarının Güncel Psikoterapötik Tedavisinin Gözden Geçirilmesi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi : 24 (1).
Turan, Ş., Poyraz Aksoy, C., Özdemir, A. (2015). Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 7(4):419-435.
Yalnızoğlu Çaka, S., Çınar, N., Altınkaynak, S. (2018). Adolesanlarda Yeme Bozuklukları. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1): 203-209.
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67