Anoreksiya Nevroza Yeme Bozukluğu Tedavisi
Psikohelp
Paylaş
Yeme Bozuklukları ailesinin bir diğer önemli üyelerinden biri olan Anoreksiya Nevroza sıklıkla ergenlik döneminde görülen psikolojik kökenli olarak aşırı derecede zayıflayarak fiziksel ve ruhsal sağlığı riske sokan ciddi bir rahatsızlıktır.
Anoreksiya Nevroza medikal ve psikolojik boyutu olan bir psikiyatrik bozukluk olduğu için tedavi sürecinin hassas ve özenli devam ettirilmesi çok önemlidir. Ayrıca bu rahatsızlık tedavi edilmezse kişilerin yaşamına fiziksel, bilişsel ve psikolojik ciddi seviyede zararlar verebilir. Bu tedavi sürecinde kişilerin çevrelerindeki kişilerin farkındalığı ve desteği bu sürece çok farklı bir yön verebilir. Bu nedenle bu kapsamlı tedavi sürecinde aile, psikolog, psikiyatrist, diyetisyen gibi bireyin çevresindeki destekleyici kişilerin bir harmoni içinde güçlü bir ekip çalışması yürütmesi çok etkili olacaktır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) : BDT, Anoreksiya Nevroza tedavisinde etkili tedavi yöntemlerindendir. Bu rahatsızlığın merkezindeki beden imgesi hakkındaki olumsuz düşüncelerin giderilmesi için önemli bir yöntemdir.
Psikodinamik Terapi : Bu terapi yöntemi ile danışanın duygu ve hislerine odaklanıp onların ifade edilmesini sağlayarak Anoreksiya Nevroza’nın tedavisinde amaçlanmaktadır. Bu süreçte danışanın erken dönemde yaşadığı suçluluk ve travmatik deneyimlerini keşfederek kişilerin savunma mekanizmalarını geliştirmek ve fiziksel ve ruhsal sağlığını iyileştirilmesini desteklemek çok önemlidir.
Diğer yeme bozukluklarına benzer olarak aile terapisinin Anoreksiya Nevrozanın tedavisinde etkilidir. Bunu destekleyici olarak bazı araştırmalarda ailenin yer almadığı yeme bozuklukları tedavisinin eksik ve yeterli olmayacağı savunulmakatadır.
Anoreksiya Nevrozanın tedavisi grup terapileri için elverişli olabilir çünkü spesifik bir problemi yaşayan danışanların bir grup halinde terapi görmesi ve deneyimlerini paylaşması destekleyici olabilmektedir.
Anoreksiya Nevroza tedavisinde kilo alımını sağlamadan önce beden imgesinin düzelmesi için beslenme rehabilitasyonu önemlidir.
I BİRSU BARIŞ I
Kaynaklar :
Gürdal, A. (1999). Yeme Bozuklukları ve Tedavisi. Klinik Psikofarmokoloji Bülteni, 9,1.
Özenoğlu, A ve ark., (2008). Anoreksiya nevroza tedavisine ekip yaklaşımı. Göztepe Tıp Dergisi, 23(2):66-69.
Blog Resmi – İlistrasyonlar Birsu Barış tarafından hazırlanmıştır.
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67