Cinsel Sapkınlık (Parafili) Bozuklukları
Psikohelp
Paylaş
Cinsel Sapkınlık (Parafili) Bozuklukları-istanbul psikolog,online terapi
Parafili; “para” ve “philia” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. “Para” Eski Yunanca’da “ötesinde, çarpıtılmış, hatalı” anlamına gelirken “philia” “sevgi, sevi” demek oluyor. Parafili; cinsel uyarılma için alışılmadık nesneler veya eylemlerde sık sık bulunma haline denir. Karpman’a kadar bu hal için perversiyon kelimesi kullanıyordu. Freud’a göre perversiyon; cinsel nesne ve cinsel amaç arasındaki sapmalardan kaynaklanıyor.
Parafili bozukluklarının toplumsal normlara aykırılığı ve yasal yaptırımları olduğundan insanların çekindiği bir konu oluyor. Bu nedenle herhangi bir destek almak için başvuruda bulunamıyorlar. Sorunlarından dolayı yargılanma ve dışlanma korkusu yaşıyorlar. Genellikle anksiyete, uyku problemi, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk gibi şikayetlerle başvurabiliyorlar. Terapi sürecinin ilerleyen aşamalarında terapötik ittifak sağlandığında asıl sorun gün yüzüne çıkabiliyor. Fakat ulaşılabilirliği az olduğundan dolayı parafili bozuklukları ile ilgili araştırmalar oldukça kısıtlı kalıyor. Bu yüzden nedenleri ve tedavisi ile ilgili yeterli veriler bulunmuyor. Fakat nedenleri ile ilgili genel bir bilgi olarak genetik yatkınlığın çevresel koşullarla tetiklenmesi sonucu ortaya çıktığı söylenebilir. Diğer nedenlerine baktığımızda;
Nörobiyolojik neden olarak erkeklerde androjen hormonları ile ilgili yorumlar yapılmıştır. Bunun sebebi androjenlerin cinsel isteği düzenlemesi, parafilinin de cinsel istek düzensizliğinden kaynaklanması ile bir bağlantı kurulmasıdır. Elbette bu düşünce oldukça sığdır ve konuyla ilgili yeteri kadar bir araştırma bulunmamaktadır.
Psikolojik neden olarak birkaç farklı yorum getirilebilmektedir. Davranışçı kuramcılar çerçevesine göre kişinin cinsel uyarılması anormal bir yönteme koşullanmıştır. Klasik koşullanmanın bir örneği olarak topuklu ayakkabı giyen kadın fotoğraflarıyla mastürbasyon yapan biri daha sonra sadece topuklu ayakkabıda da aynı etkiyi gösterecektir. Yetersiz sosyal becerilerinden dolayı başkalarıyla ilişki kuramayan biri ilişki kurmak zorunda kaldığı birilerine yönelecektir. Bu da cinsel doyumu kendisine sunduğu için edimsel koşullanma gerçekleşecektir. Çoğu davranışın altında bilişsel bir süreç yer aldığına değinen bilişsel kuramcılar da davranışın altında yatan empatiden yoksun, düşmancıl düşünceler ve inançlar üzerine odaklanmaktır.
Cinsel istismar hikayesi olan kişilerin parafili bozukluğu yaşadığı görüldüğü gibi her cinsel istismar yaşayan kişide parafili bozuklukları görülmemektedir.
Egzibisyonizm(Teşhircilik): Kişinin, tanımadığı birine beklenmedik bir anda cinsel organını göstermekten cinsel haz almasıdır. Olay sırasında ve olaydan hemen sonra ardından mastürbasyon ile ya da kendiliğinden bir orgazm gerçekleşir. Olay sonrası kişide kaçınma davranışı ile pişmanlık görülebilir.
Fetişizm: Genital olmayan bölgeye veya cansız nesneye karşı cinsel olarak uyarılma durumudur. Bu nesneler karşı cinsin iç çamaşırı ve ayakkabısı gibi eşyaları olabildiği gibi herhangi bir organ veya uzvu da olabilmektedir.
Frottörizm(Sürtünmecilik): Bir başkasının bedenine rıza dışı dokunmaktan zevk alma durumudur.
Pedofili ve Ensest: En az on sekiz yaşında olan birinin çocuklarla cinsel ilişkiye girme fantezilerine sahip olmasıdır. Bu fanteziler genellikle istismar ile sonuçlandığından oldukça tehlikelidir. Kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Ensest, pedofilinin bir alt alanı olarak yer alır. En yaygın görülen ensest ilişki erkek ve kız kardeş arasında olandır. İkinci olarak ise baba ile kızı yer almaktadır. Akraba arasında ilişki evrimsel açıdan zararlı olduğundan birçok toplumda tabu olarak görülmeye devam etmektedir.
Cinsel Mazoşizm ve Sadizm: Fiziksel olarak bir acıya ve aşağılanma gibi psikolojik baskılarla cinsel haz yaşayanlar cinsel mazoşist bozukluğuna sahip olurken partnerine fiziksel veya psikolojik bir acı çektirmekten tatmin sağlayanlar ise cinsel sadizm bozukluğuna sahiptir. Genelde cinsel mazoşistler ve sadistler birbiri ile ilişki kurarlar. Karşılıklı rıza söz konusu olduğundan bu bozukluk DSM’de yer alma konusunda en tartışılan konulardan birisidir. Bir bozukluk olarak görülmese dahi çok ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Asfiksifili (kendi kendini boğarak cinsel hazzı arttırmak) gibi davranışlar ölümle sonuçlanabileceği için oldukça tehlikelidir.
Transvestik Fetişizm : Heteroseksüel yönelime sahip erkeğin kadın kıyafetleri giymekten cinsel haz duymasıdır. DSM V’te tanı kriteri bulunmamaktır. Çünkü bu durum sadece şahsı ilgilendiren bir durumdur. Bu nedenle sadece kişi bu sıkıntı ile başvuruyorsa tanı konulabilmektir. Heteroseksüel yönelime sahip erkeğin kadın kıyafetleri giymekten cinsel haz duyma durumudur.
Voyörizm(Gözetlemecilik): Bir kişiyi, kişinin farkında olmadan cinsel ilişki sırasında, soyunurken veya vücudunu izleyerek isteğinin yoğun olarak cinsel haz uyarması durumudur. Genelde erkeklerde ve ergenlik döneminde başlar.
Psikolog Yaren Meral MORAL
Kaynakça
Çoraklı, L. (2001). Cinsiyet Değişikliğine Esas Olacak Kriterlerin Belirlenmesi. (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul.
Duman, N. (2018). Parafililer ve DSM’lerdeki Seyri. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 1285-1306.
İncesu, C. (2004). Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozuklukları. Klinik Psikiyatri Dergisi, 7(3), 3-13.
Kring, A.N. Johnson, S.L. Davison, G.C. Neale, J.M. (2013). Anormal Psikoloji. (M. Şahin, Çev.ed.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Cinsel Sapkınlık (Parafili) Bozuklukları
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul'da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67