OKB-Obsesif Kompulsif Bozukluk Tanımı ve Tarihçesi

Psikohelp

Paylaş


OKB-Obsesif Kompulsif Bozukluk

OKB-Obsesif Kompulsif Bozukluk bireylerde obsesyon olarak adlandırılan devamlı olarak tekrar eden takıntılar, dürtüler ve düşünceler ile kompulsiyon şeklinde nitelendirilen bu düşünce ve dürtüleri rahatlatmak amacıyla sürekli yineleyen davranışlarda bulunan psikiyatrik bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlığa sahip kişiler kontrol edemedikleri dürtüleri, fikirleri ve korkuları saplantılı olarak yaşar. Daha sonra bu düşünce sistemlerinin ürettiği gerginlik ve kaygı hissi ile saplantılar kompulsiyonlara yani davranışlara ve ritüellere dönüşür. Söz konusu olan durumdan çoğunlukla hem kişinin kendisi hem de sahip olduğu çevresi son derece rahatsızlık duyar.

DSM 5’e (Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Kılavuzu) göre OKB tanısı alabilmek için bireyin yineleyici, kontrol edilemeyen, istem dışı düşünce ve dürtülere yani obsesyonlara sahip olması ve sıkıntısını minimalize etmek için kendisini zorunlu hissettiği devamlı tekrar eden davranışlara ya da zihinsel düşüncelere yani kompulsiyonlara sahip olması gerekmektedir.

Obsesyon ve kompulsiyonların birçok türü mevcuttur. Bunlardan birkaçı şunlardır:

  • Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu
  • Dini içerikli obsesyonlar
  • Sayı sayma kompulsiyonları
  • Simetri kompulsiyonları
  • Cinsel içerikli obsesyonlar
  • Dokunma kompulsiyonları
  • Batıl kompulsiyonlar

OKB’NİN OLUŞMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

OKB’nin kalıtımsal etkisi %30 ile %50 arasında değişmektedir. Bu durumda OKB için hiçte azımsanmayacak derecede orta düzey ve üzeri genetik bir etkiden söz edilebilir. Bunun yanında OKB’nin gelişmesinde rol oynayan geçmiş yaşantılar ve çevresel faktörler de önem arz etmektedir.

Bu faktörlerden bazısı şunları içerir:

  • Yakın bir kişinin kaybı
  • Taciz
  • Travmatik yaşam olayları
  • İş ve eğitim hayatındaki problemler

TARİHÇESİ

Obsesyonların ve kompulsiyonların kökeni insanlık tarihine kadar eskiye gitmektedir. Bu alışkanlıkları eski zamandan bu yana çeşitli dinsel törenler, ritüeller ve ayinler şeklinde görmek mümkündür. OKB, tarihte birden çok farklı şekilde dile getirilmiştir.

Bu isimlerden birkaçı şu şekildedir:

  • Tereddüt manisi/ deliliği
  • Monomiler
  • İçgörülü delilik
  • Obsesif kompulsif nevroz

Freud obsesyonel nevroz üzerinde oldukça fazla durmuş ve konuyla ilgili toplamda 14 eser yazmıştır. Freud’un OKB’ye ilişkin genel tanımı şudur: Kişi kendini ilgilendirmeyen düşünceler ve kendisine yabancı hissettiği dürtülerle doludur. Birey bu obsesyonlara karşı koyamadığı için kendini eyleme geçmek zorunda hisseder. Bu tür düşünceler onu bitkin düşürene kadar oyalar ve kaygısının artmasına sebep olur. Freud bu durumu yaşamın ilk yıllarında çocuğun anne ve baba ile ilişkisindeki çatışmadan kaynaklandığını öne sürmüştür.

Obsesyon ve kompulsiyonlara yönelik birçok kuramsal bakış açısı mevcuttur. Bu rahatsızlığı ele alırken bütün kuramların hemfikir olduğu ana nokta ise “kontrol gereksinimi” olduğu şeklindedir.

okb

Psikolog Elifnur YEŞİLTAŞ



KAYNAKÇA

Karslıoğlu, E. H., & Yüksel, N. (2007). Obsesif kompulsif bozukluğun nörobiyolojisi. Klinik Psikiyatri10(3), 3-13.

Konkan, R., ŞENORMANCI, Ö., Güçlü, O., Aydin, E., & Sungur, M. Z. (2012). Obsesif kompulsif bozukluk ve obsesif inançlar. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi13(2).

Kring, A., Johnson, S., Davison, G., Neale, J. (2019).  Anormal Psikoloji (12. Baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık

Sayar, K., Uğurad, I. K., & Acar, B. (1999). Obsesif kompulsif bozuklukta fenomenoloji. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni9(3), 142-147.

Toptaş, B. (2019). Kuramsal Çerçeveden OKB. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi2(3), 94-109.

 

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif