Uslu Çocuk
Psikohelp
Paylaş
Aslında her çocuğun özünde nasıl bir yetişkin olacağına dair belli şifreler vardır ve her çocuk yavaşça adım adım kişilik oluşturma mücadelesi verir. Çocuk bu kişiliği oluşturduktan sonra ,bu oluşturduğu benliği maskesiz ve rahatlıkla sergileyeceği ortam aile iken bazı aileler çocuğu olduğu gibi kabul etmez ve bu gerçek benliğe yeterince karşılık vermez. Sürekli beceriksiz olduğunu duyan hiç onay alamayan, şunu yaparsan seni severim koşullamasıyla karşılaşan çocuk gerçek bir bağlantı kurabilmek için yol aramaya başlar.
Aileler aslında farkında olmadan çocuklardaki yapılanmayı bozarak kendilerince zoraki bir başka kişilik oluşturma gayreti içine girerler. Bunun adı ‘’uslu çocuk.’’ Çocukta bu beklentileri karşılamaya çalışır ve bu mücadele çocuğun baksa bir kişiliğe bürünmesine zemin hazırlar. Artık olduğu gibi olmak yerine, bir rol benlik ya da sahte benlik geliştirir.
[caption id="attachment_3939" align="alignright" width="224"] Uslu Çocuk Uslu Çocuk[/caption] Başkalarının tepkilerini deneyerek rol model oluşturmaktır. Çünkü bu durum çocuğun aile sisteminde güvenli bir yer edinmesini sağlayacaktır. İlk olarak kişi kendini geçici bir durumdan koruyabilmek adına sahte benlik oluşturur. Onay alan ve o anlık endişeyi kolayca atlatan çocuk gerçek benliği güvende tutabilmek ve onu kırmamak adına başkaları tarafından belirlenmiş kalıplar içinde yaşayan ve bu kalıplara uygun davranış örüntüleri geliştiren bir kişiye dönüşür. Bu durum, sahte benliğin çok iyi yapılanmasıyla sonuçlanırsa gerçek benliği çocuk daha özenli saklamayı öğrenir ve onay alma halini kaybetmemek adına sahte benliği gerçek benlikmiş gibi sunmasına neden olur. Sonucunda çevresine gerçek duygularını yansıtamayan kişiler olurlar. Çünkü bu kişiler ne kadar fedakar olursa, ne kadar onay alırsa o ‘’koşullu sevgiyi’’ kaybetmeyeceğini bilir. Her zaman oluşturduğu sahte benliğe uygun davranışlar sergilemeye devam eder. Sosyal çevresindeki herkesi memnun edebilmek için uğraşır ve bu iyi görünümlü çocuklar yetişkin olduklarında sahte benlikle devam etmeyi, gerçek benliği hiçbir zaman ortaya çıkarmamayı tercih eder. Çünkü kişi bazen bunu değiştirmek için adım atar ve çevresinden ‘’ ne kadar değiştin…’’ yorumlarını duymaya başlar. Gerçek benliği ortaya çıkarmak, isteklerini dile getirmek ve sosyal çevresini kaybetmek arasında bir seçim yapması gereken kişi çoğunlukla sahte benliğiyle yaşamayı seçer ve ömrünü böyle yaşamaya devam eder. Psikolog. Tuğba DUMAN
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67