Cinsel Ağrı Bozukluğunun(Disparoni) Tedavisi
Psikohelp
Paylaş
Cinsel Ağrı Bozukluğunun(Disparoni) Tedavisi
Cinsel ağrı bozukluğu (disparoni) cinsel birleşme sırasında erkek veya kadınlarda sürekli meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı genital bölgede veya daha derinde görülebilir. Erkeklerde pek sık görülmeyen bu rahatsızlık kliniklere cinsel işlev bozukluğuyla başvuran kadınların üçte birinde görülür. Cinsel ilişkide meydana gelen bu ağrı daha çok içtendir. Cinsel birleşme sırasında yanma, kasılma, acı, batma ve yırtılma görülebilir. Bu ağrılar fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı görülebileceği gibi psikolojik etkenlerden de görülebilir. Cinsel ağrı bozukluğun tedavisi daha çok ağrının nedenine yöneliktir.
Cinsel ağrı bozukluğunu (disparoni) tedavisinde öncelikli olarak bir takım tetkikler almak için kadın jinekolojik muayeneye, erkek ise ürelog muayenesine girer. Muayeneden sonra cinsel terapistle beraber rahatsızlığın nedeni belirlenir. Disparoninin nedenine yönelik bir tedavi planı hazırlanılır. Genel olarak cinsel ağrının nedenine göre ilaç tedavisi, cerrahi tedavi, egzersiz ve cinsel terapi tedavisi uygulanır. Eğer rahatsızlığın nedeni fiziksel ise soruna yönelik tedaviye başlamalı veya tedavi alıyorsa buna devam edilmelidir. Cinsel ağrı bozukluğuna neden olan rahatsızlık için uygun cerrahi ve ilaç tedavisi uygulanılır. Disparonin nedeni Psikolojik etkenler ise psikoterapiyle tedavi edilir. Cinsel işlev bozukluklarında daha çok cinsel terapi uygulanıyor. Eğer problem çocuklukta yaşanan travmatik olaylardan kaynaklanıyorsa EMDR terapisiyle gidilmesi daha iyi olur. Ayrıca cinsel ağrı bozukluklarında bilişsel davranışçı terapide uygulanır.
yumurtalık ( over ) kisti, endometriozis hastalığı ( rahmin iç duvarlarını kaplayan endometrium tabakasının rahim dışında bulunmasıdır.), pelvik enfeksiyonu, bartholin kisti ve bartholin absesi ( cinsel birliktelik sırasında kayganlaştırıcı sıvının üretimini yapan barholin bezinin tıkanması ile sıvı orda birikir ve bartholin kisti oluşur) gibi organik nedenlerden kaynaklı cinsel ağrılarda tedavi için ameliyat ve ilaç tedavisi uygulanır.
Vulvar vestibulit sendromu (VVS), cinsel birliktelik sırasında ağrı, yanma gibi sıkıntılara neden olan cinsel bir sorun. Tedavisi için vajinal lazer veya genital radyofrekans ile bölgedeki hassasiyetin giderilmesidir. Sorun giderilmezse 20-30 dakika süren bir operasyonla o bölgedeki cilt kısmı yüzeyel çıkartılmalıdır.
Vajinal estetik operasyonu ise doğum sonrası iyileşmeyen dikişlerden kaynaklı cinsel ağrılarda estetikle dikişler onarılır. öylelikle hem dikişlerin görünümü düzeltilmiş hem de ağrı giderilmiş olur.
Enfeksiyon kaynaklı ağrılı cinsel ilişkiler için antifüganlar ve antibiyotik ilaçlar kullanılır.
Vajinal lubrikanlar: Bir diğer tedavi vajinanın kuruluğu için sprey, jel, krem, fitil gibi kullanılan vajinal lubrikanlardır.
Kegel egzersizi: kegel egzersizi diğer adıyla pelvik kası egzersizi pelvik kaslarının ( üreme organlarını tutan yumuşak dokudur )çalışmasını ve güçlenmesini sağlar. Tuvalette idrarınızı tutup ve bıraktığınızda kasılan ve gevşeyen kaslar pelvik kaslarıdır. Böylelikle pelvik kaslarımızın yerini öğrenip onları kontrol etmeyi öğrenmiş oluruz. İdrarı tutup bırakmadan sonra kegel egzersizlerine geçilebilir. Pelvik kasları 5 saniye tutarız ondan sonra bırakır bu işlemi 3-4 defa tekrarlarız. Sonra tutma süresini arttırarak bu işlemi her gün 3-4 defa tekrarlarız. Kegel egzersizleri kadın ve erkeklerde cinsel organlardaki kasların gevşemesine yardımcı olur.
Nefes egzersizleri: kasların gevşemesine yardımcı olacak bir diğer egzersiz nefes egzersizleridir. Danışana nefes egzersizleri öğretilir. Bu egzersizler doğru nefes alıp vermemize ve gevşememize yardımcı oluyor. Nefes alırken karın bölgenizi şişirerek 4 saniye boyunca nefes alın. Nefesinizi bırakırken 7 saniye boyunca burnunuzdan bırakın. Ayrıca nefes alırken vücudunuzdaki bütün kasları gerin. Nefes verirken kasları gevşetin. Bu nefes egzersizini düzenli bir şekilde 4-7 defa tekrarlayın. Haftada bir iki defa yapın.
Pozisyonlar: Cinsel ilişkide kadınlarda cinsel ağrı bozukluğu yaşandığında kadının daha rahat hissetmesini sağlayan pozisyonlardır. Kadın cinsel ilişki sırasında sırtüstü veya yüzüstü yatarak bacaklarını uzatır ve bileklerini birbirine kenetler. Böylelikle cinsel birleşme daha kolay gerçekleşmiş oluyor.
HALİME ÇİÇEK
KAYNAKÇA
Nedir, C. (2008). cinsel işlevsizlik
KAYIR, A. (1995). CİNSELLİK ve CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI.
ALKAN, E. Y., & HİSLİ ŞAHİN, N. T. D. (2008). Cinsel işlev bozuklukları ve kişilerarası tarz, öfke, kendilik algısı (Doctoral dissertation, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı).1
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67