Gülmek Bizi İyileştirir Mi?

Mümkün olduğunda her zaman gülün. Çünkü gülmek ucuz bir ilaçtır.”

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?

“Mümkün olduğunda her zaman gülün. Çünkü gülmek ucuz bir ilaçtır.”
Lord Byron

Gün içinde her insan küçük büyük demeden birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sıkıntılar insanların haleti ruhiyesini büyük oranda da etkilemektedir. Peki, kahkaha atarak kendimizi daha iyi hissedebilir miyiz ve diğer insanlarla gülerek bağ kurabilir miyiz? Bu yazıda, kahkaha atmanın fizyolojisinden bahsederken psikolojik olarak bizi nasıl etkiliyor ona bakacağız. Ek olarak, gün içinde daha çok nasıl gülebiliriz onu araştıracağız.

Kahkaha atmak fiziksel olarak bize iyi gelebilir. Fizyolojik olarak kahkaha attığımızda “içsel koşuya” çıkmış gibi olmaktayızdır. Kahkaha atarken kalp atışlarımız hızlandığından vücut kendisini egzersiz yapar gibi hisseder. Ardından vücuda bir rahatlama gelerek kasların gevşemesi ve kan basıncının düşmesi sağlanır. 21.000 yaşlı yetişkinin üzerinde yapılan araştırmaya göre, her gün gülenlerin, hiç gülmemiş olanlara kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Tip 2 diyabetli bireylerle yapılan bir araştırmada da, sıkıcı bir film yerine komedi filmi izleyen bireylerin kanlarında, diyabetik komplikasyonların başlamasında rol oynayan bir protein olan prorenin düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Bunların sonucunda, eğer fiziksel acı çekiyorsanız ve oturduğunuz yerden egzersiz yapmış olmak istiyorsanız hayatınızda kahkaha atmayı arttırabilirsiniz.

Güldüğümüzde ya da kahkaha attığımızda beynimiz doğal olarak mutluluk hormonu endorfin ve ruh halimizi yükselten kimyasallar salgılamaktadır. Bu yüzden, gülmek, stres duygularını ve depresyon belirtilerini azaltmaya sebep olabilmektedir. Başka bir yandan da, gülmenin ve güldürmenin benlik saygısını, yaratıcı düşünceyi arttırdığı ve öğrenmeyi geliştiren bir ortam sunduğu düşünülmektedir. Örneğin, arkadaşlarınızla kalabalık bir ortamdasınız ve herkesin keyfi yerinde, komik bir fıkra anlatıyorsunuz ve anlattıklarınızdan sonra herkesin neşeyle kahkaha attığını hayal edin. Hayal ederken bile başka insanları etkilediğimizi hissetmek kendimize olan saygımızı ve özgüvenimizi arttırmaktadır. Başka bir örnekte, okulda matematik dersini somurtkan ve sıkıcı bir şekilde anlatan öğretmen yerine neşe ve mizahla anlatan matematik öğretmeni arasındaki farkın nasıl olacağını düşünün. Öğrencileri ikinci öğretmenin daha çok etkileyeceği ve matematiği mizahla öğrencilere sevdireceği açık olacaktır.

Kendinizi neşelendirmenin en hızlı, ücretsiz, risksiz, yasal ve kolay yolu gülmekten geçmektedir. Peki gülelim de bu mizah becerisini hayatımıza nasıl kazandıracağız birazda bundan bahsedelim.

-Kendinizi mizahla çevreleyin
İlk olarak, mizah anlayışınız nedir, neler size komik gelir, en çok hangi komedyene gülersiniz bunları araştırmakla başlayabilirsiniz. Örneğin, çeşitli amerikan, ingiliz, türk kültürler arası komedyenleri takibinize alabilirsiniz. Komik filmler izleyip, mizah dergilerini takip etmeye başlamak sizin gülmenizi sağlayacak ve bir yandan da mizah anlayışınızı geliştirecek. Sıkıntılı halinize biraz alan açmak ve kendinizi mizaha, gülmeye bırakmanız bir nebzede olsa sizi iyi hissettirecektir.

-Evde gülme ve kahkaha atma pratikleri yapın.
Her ne kadar tek başına gülmek tuhaf olsa da yürekten gülmeye çabalamak psikolojik olarak sizi daha iyi hissettirecek. Bunun sebebi, eğlenceli, neşeli, doğal hissettiren ve kulağa hoş gelen kahkahalar hedefiniz olsun çünkü bu sayede ötekiler arasında sizi sahtelikten koruyacaktır. Ayrıca, “gülmekten karnıma ağrı girdi” ya da “gülmekten gözlerimden yaş geldi” şeklindeki gülüşlerimizden ve göbekten gelen kahkahalarımızda ne kadarda mutlu hissettiğimizi hepimiz deneyimlemişizdir. Bu yüzden, doğal ve içten bir kahkaha modumuzu yükseltmesi açıdan önemli hallerdendir.

-Günlük yaşamda mizahı arayın
Burada önemli olan nokta, işte ve evde eğlenceli bir tutum geliştirmeye çalışmaktır. Yani, yaptığınız işlerdeki eğlenceyi bulmaya çalışmak ve o anda yaptığınız şeyden keyif almaya çalışmak olmalıdır. Bu durum, benliğinizin olumlu bir zihin çerçevesine taşımanıza yardımcı olacaktır. İşlerinizi yaparken “yaptığım işin komik olan tarafı var mı” diye kendinize sorabilirsiniz ve arkadaşlarınıza da sorup fikirlerle eğlenebilirsiniz. Ayrıca, yaptığınız hatalarda suçluluk duymak yerine kendinizi de biraz hafife alıp stresli durumda mizaha başvurabilirsiniz. İkinci olarak, günlük hayatta sosyal medyanın kullanımının artmasıyla komik videolara ya da tweetlere çok fazla denk gelmekteyiz bunları izleyip gülebilir ve uygun gördüklerinizi arkadaşlarınızla, ailenizle paylaşarak birlikte de gülebilirsiniz. Örneğin, ben ve arkadaşlarım birlikte Feyyaz Yiğit’in “Gibi” dizisini izleyip günlük yaşamımızda karşılaştığımız olaylarla oradaki mizahı birleştirmeyi çok seviyoruz.

-Kendi mizah becerilerinizi geliştirin
Kendi sözlü mizahınızı yaratmakta iyi bir kahkaha atmanın yoludur. Zaten, yukarıdaki yolları yapıp kendinizi mizaha maruz bırakmaya başladıktan sonra zaten kendi mizah anlayışınızda gelişecek ve diğer insanlara yansıyacaktır.
Fakat mizahınızı daha derinleştirmek isterseniz üzerine akademik okumalar yapabilirsiniz. Örneğin, iletişim üzerine çalışmalar yürüten Arthur Asa Berger’in “The Art of Comedy Writing” adlı kitabında 45 farklı mizah tekniğini anlatmaktadır. Bu mizah tekniklerini öğrenip daha çok kahkaha atabilir ve attırabilirsiniz.

-Daha fazla gülmek için başkalarıyla birlikte gülün
Gülmek/Kahkaha atmak bulaşıcı bir sosyal aktivitedir. Çevrenizi de bu etkileşim içine dahil edebilirsiniz. Aile üyelerini, arkadaşlarınızı, partnerinizi de kahkaha atmaları için veya espri yapmaları için cesaretlendirebilirsiniz. Bu sayede, diğer insanlarla bağ kurmanız kolaylaşır ve birlikte daha samimi hissedebilirsiniz. Aslında, sosyal kahkaha mizahla ilgili değil bağ kurmakla ilgilidir. Örneğin, arkadaşınızla yaşadığınız komik bir ana kahkahalarla gülmek, ailenizle komik anları paylaşmanız sizi hem bu dünyada tek olmadığınızı hissettirir hem de her sıkıntıdan geçebileceğinizi hissettirir.

Psikolog Aleyna Er

Kaynakça
https://psyche.co/guides/how-to-get-a-health-and-wellbeing-boost-from-laughing?

 

 

 

 

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?,mizah,kahkaha,gülmek

istanbul psikolog tavsiye/online terapi,

Gülmek Bizi İyileştirir Mi?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts