Gülüyorum diye mutlu mu sandınız?

Depresyonda görülen bu belirtilerin dışında bireyin yaşadığı depresyonu gülümseyerek gizlemeye çalışması da sık görülen bir durumdur. Çevrenizde olumsuz bir deneyim yaşadığında hiçbir şey yaşamamış gibi hayatına eskisinden bile daha mutlu devam eden birini tanıdınız mı?

Gülüyorum diye mutlu mu sandınız?

İnsanlar depresyonu en genel haliyle mutsuzluk, uykusuzluk, motivasyon ve enerji kaybıyla eşleştirmektedir. Literatüre bakıldığında da depresyon duygudurum bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Depresyon hayatın içerisinde birçok alana yayılmış bir ilgisizlik, çökkün ruh hali ve hayattan keyif alamama olarak ifade edilebilir. Depresyonun sıklıkla insanın ruh haline yansıması bu belirtilerle olmaktadır.

  • Depresyonda görülen bu belirtilerin dışında bireyin yaşadığı depresyonu gülümseyerek gizlemeye çalışması da sık görülen bir durumdur.
  • Çevrenizde olumsuz bir deneyim yaşadığında hiçbir şey yaşamamış gibi hayatına eskisinden bile daha mutlu devam eden birini tanıdınız mı?

Bir yakınını kaybettikten, hedeflediği bir şeye ulaşamadıktan, sevdiği birinden ayrılmak zorunda kaldıktan sonra geçmiş yaşamından bile daha da mutlu görünen biriyle karşılaşırsanız bu kişinin inkâr mekanizmasıyla beraber gizli bir depresyon yaşadığını söyleyebiliriz.

İlla bu olumsuz deneyimler yaşanmasa dahi birey günlük hayatın içerisinde mutlu değilken bile mutluymuş gibi davranabilmektedir.

Bu şekilde davranan birinin depresyonda olduğunu anlamak oldukça zor olacaktır. Çünkü birey günlük hayatın içerisinde görevlerinin çoğunu tamamlamakta ve hayatındaki işlevselliğinde büyük oranda bir bozulma veya değişiklik olmamaktadır. Fakat birey derin bir üzüntü halinde olup bunu gizlemektedir. Bu duyguyu gizlemesinin sebeplerinden biri diğer insanların o kişi daha güçsüz ve zayıf olarak göreceği düşüncesidir. Birey toplumdaki diğer insanlara karşı bu şekilde görünmekten kaçındığı için mutsuzluğunu gizlemektedir.

Kısaca hayatın içerisinde gülümsemek gerçek bir mutluluğun simgesi olmayabilir. Bireyin kendisiyle baş başa kaldığında yaşadığı duygulara yakından bakıp bu duyguları fark etmesi gereklidir. Birey bu şekilde duygularına doğru şekilde temas edebildiğinde yaşadığı sorunun farkındalığına varabilir. Ayrıca bu süreçte profesyonel destek alarak gizlediği depresyon sürecini sağlıklı bir şekilde atlatacaktır.

Psikolog Başak ARI

Karamustafalıoğlu, O., & Yumrukçal, H. (2011). Depresyon ve anksiyete bozuklukları. Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni45(2), 65-74.

Gülüyorum diye mutlu mu sandınız?,depresyon,üzüntü,

istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test,psikohelp,mecidiyeköy psikolog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts