Şema Terapi Nedir-2

Psikohelp

Paylaş

Şema Terapi Nedir?-istanbul psikolog,online terapi

  1. Temel ihtiyaçların giderilmemesi: Her çocuğun gelişimi için kritik olan doyurulması gereken ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar optimum düzeyde karşılandığında birey daha sağlıklı bir gelişim gösterirken karşılanmadığında kişi olumsuz şemalar geliştirmektedir. Bu temel ihtiyaçlar genel olarak şunlardır: Güvende hissetme, istikrar, beslenme ve sevgi görme, kabul edilme, özerklik ve yeterlilik hissi, ilgi görme, bağlılık, gerçekçi limitler. Bu ihtiyaçlarının herhangi birinin hiç giderilmemiş olması bireyin o ihtiyaç eksikliğine dair uyumsuz bir şema geliştirmesine yol açar. Örneğin, istikrarlı bir ebeveyn ile bağ kuramamış bir kişi borderlerine kişilik bozukluğunda da yaygın olarak görülen terk edilme şeması geliştirebilir.
  2. Gerçekçi limitlerin olmaması: Temel ihtiyaçların hiç giderilmemiş olması kadar çocuğun gerçekçi limitlere sahip olmaksızın her isteğini alabilmesi de uyumsuz şemalara yol açan faktörlerdendir. Örneğin narsistik kişilik bozukluğunda kişiler kendilerinin ayrıcalıklı ve özel olduklarına dair düşüncelere sahip olabilirler ve her şeye hakları olduğu yanılgısına kapılabilirler. Bu durumda görülen şema disiplinden yoksun ailelerin sağladığı hak talebi/büyüklenme (entitlement/grandiosity) şemasıdır.
  3. Travmaya maruz kalma: Travma maruz kalan ve zarar gören çocuk dış dünya ile ilgili güvensizlik ve umutsuzluk duygularına gömülebilir. Güven duygusu zedelenen çocuk güvensizlik şemasının da içinde bulunduğu birçok farklı olumsuz şema geliştirebilir.
  4. Sosyal öğrenme: Ebeveynlerin ya da diğer önemli ötekilerin tutumlarının içselleştirilmesi ile de şemalar şekillenebilir. Örneğin, sürekli olarak çocuğun başına kötü bir şey geleceğini düşünerek onu koruma çabalarına giren anneyi gözlemleyen çocuk annesi gibi kaygılı biri haline gelebilir.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

 Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Hamide Güven

Referans

Young, J. E., Klosko, J. S., Weishhar, M. E., Soylu, T. V., & Özakkaş, T. (2009). Şema terapi; terapistin rehberi. Litera yayıncılık.

Rafaeli, E., Bernstein, D. P., & Young, J. (2013). Şema terapi: ayırıcı özellikler.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif